Edit Template

13 jan 2024

Chokladkaka

med Dumleganache

Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndlig, så saftig och chokladig att den smälter bara i munnen. En perfekt balans mellan choklad och  dumlekolasmak. Dessutom är den superenkel att baka. Det är en grundrecept för alla mina tårtbottnar. 

Jag har kaffe i kladdkakan; kaffet ger inte så mycket kaffesmak, utan förhöjer bara mer av chokladsmaken. Självklart går det jättebra att byta ut kaffet mot hetvatten.

ANNONS:​

Edit Template
Chokladkaka med daimganache
Chokaldkaka med daimganache-Zofias kök

10-12 port

1 min

INGREDIENSER

Kakan:

  • 1 ½  dl yogurt, naturel 
  • 1 ½  dl raps eller solrosolja
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 ½ tsk bakpulver 
  • 1 ½ tsk bikarbonat 
  • 2 ½ dl socker  
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl stark bryggkaffe 

Choklad och -daimganache:

  • 100 g  choklad 55%
  • 10 st dumlekola 
  • 1 dl vispgrädde

GÖ SÅ HÄR

              Chokladkaka:

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
    2. Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke.
    3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det hett kaffe. Rör  till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
    4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släpp upp och ställ på ett galler, och låt den svalna helt innan du kan bre på ganache.

      Choklad- och dumleganache:

    5. Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan tills all choklad  är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder).
    6. Ställ i kylen i ca 2 timmar, eftersom ganachen behöver stelna. Den ska stelna med forfarande den ska vara bredbar och följsam. (Skulle ganachen blir för seg, då ska du låte det stå fram i rumstemperatur en stund).
    7. Lägg chokladkakan på en serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.
    8. Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Daimcheesecake -Magiskt god daim cheesecake med dumle-garnacha på en pepparkaksbotten.
Dadlar-och hasselnötspraliner
Vispad Saffranspannacotta
Raffaello cheesecake
Nötbars
Brownies
Nötbar med dadlar, kikärtor och tahini
Pannacotta med salt karamell & daim
Pannacotta cheesecake
citronkaka med vallmofrön
Choklad-tårta med fluffig chokladganache
Churros Zofia kök
Kokosmarängtårta med lemoncurd och vit choklad- kräm
pannacotta med mango och apelsin Zofia kök
Glutenfri chokladkaka
Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär
Chokladfondant Zofias kök
mums-mums.j
Hallonsmulpaj med vit choklad Zofias kök
Vaniljpannacotta med lemoncurd
Pavlova med diam
Chokladdoppad kola
Bonuty-brownies
Äggfri kladdkaka med chokladganache
Valnötstårta med kaffe & choklad
Chokladmousse
Eclair fyllda med vaniljkräm
Snabb baklava
Wienerbröd på färdig smördeg
Kladdkaka med chokladganache
Dulce de leche kladdkaka
Jordgubbsglass med vit choklad
Hemgjord glass utan glassmaskin
Kokosrulltårta med vaniljfrosting & chokladganachen.

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.