Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär

FEBRUARI 17, 2022

En enkel och riktigt saftig sockerkaka som du lyxa upp med  chockad och bär.

6-8 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

  • 3 ägg ( gärna ekologiska)
  • 2,5 dl strösocker 
  • 100 g smör, smält 
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma, mald
Garnering:
  • 100 g mörk choklad 
  • 0,5 dl vispgrädde 
  • ca 100 g färska blåbär 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform 1,2 liter med smält smör och bröa med vetemjöl.
  3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt  pösigt.
  4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten och vänd försiktigt allt till en klumpfri smet.
  6. Häll smeten  i formen och grädda i mitt i ugnen i ca 20-25 minuter ( har ni inte en nordic ware  form, då ska kakan gräddas lite längre 34-40 min). Testa med en sticka om kakan är klar den ska kommer ut torr.
  7. Låt kakan svalna i formen en stund. 
  8. Chokladganachen: Koka upp grädde i en kastrull. Hacka chokladen och häll över grädde. Rör om tills all choklad är smält.
  9. Stjälp sedan upp kakan på en galler och häll över chokladganachen och toppa med blåbär.

Recept som kommer få dig lyckas i köket.