Edit Template

2 feb 2025

Prinsesstårta i glass.

Det har blivit en stor trend att servera prinsesstårta i glas, och först var jag skeptisk. Jag tänkte att det kanske inte skulle ge samma känsla som en klassisk tårta. Men efter att jag testade det själv, förstod jag verkligen varför det har blivit så populärt. Det är inte bara otroligt gott, utan också ett smart sätt att njuta av alla de bästa delarna – den fluffiga grädden, den lena vaniljkrämen och den söta marsipanen – utan att behöva skära upp en hel tårta. Dessutom är det både snyggt och praktiskt att servera i glas, perfekt för festliga tillfällen! 

Jag har baka själv min tårtbotten med om du vill förenkla det hela, köp färdigt botten.Samma med vaniljkräm, går fint att köpa i pulverform och vispa ihop sen med mjölk. Men jag tycker att det är mycket godare hemgjord såklart! 

 

 

ANNONS:

Edit Template
Prinsesstårta i glas
Prinsesstårta i glas

6 port

30 min + 1 förberedelse

INGREDIENSER

Botten:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk pakpulver 

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljpulver 
  • ½ dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 30 g smör, mjukt

Fyllning: 

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 dl hallonsylt
  • 1 fp  marsipan, ev färdigkavlad/tårtlock 
  • Florsocker att pudra 

GÖR SÅ HÄR

  1. Botten:  Sätt ugnen på 175 grader under och-overvärme.
  2. Klä den en plåt med bakplåtspapper 20×25.
  3. Vispa äggen och sockret i en bunke med elvisp tills smeten blir ljus och pösig. Detta tar ungefär 3–5 minuter.
  4. Sikta samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggsmeten. Vänd försiktigt ner det med en slickepott för att hålla luften i smeten.
  5. Häll smeten i den plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr.
  6. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna i några minuter.
  7. Vänd sedan botten upp och ner på ett galler och låt den svalna.

  8. Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en kastrull. Ta bort från plattan.
  9. Vispa strösocker, äggulor, maizena  och vaniljsocker med elvisp. Häll över mjölken samtidigt som du rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp försiktigt på låg till medelvärme under  omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning. 
  10. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smöret under omrörning. Häll upp  krämen i en kall skål, plasta in och ställ i kylskåpet för att kallna. 

  11. Montering: Fördela ut tårtbotten med  glas som du ska montera tårta i.
  12. Skeda på hallonsylt och spritsa på vaniljkräm, nästa tårtbotten och till sist grädde, se till att spackla  sen med en palett eller liknande för att få en helt jämn kant.
  13. Placera på marsipan- locken över grädden, pudra över florsocker. Gör eventuellt en rosor av den överblivna marsipan.
  14.  Låt stå i kylen en stund innan serveringen. 

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template