Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörka chokladen. Alltså dessa kombinationer av smaker otroligt gott!
10-12 bitar
60-90min
INGREDIENSER
Botten:
4 st ägg
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl valnötter, rostade och malda
Smörkräm:
250 g rumstempererat smör
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost, rumsvarmt
1 dl rostade och malda valnötter
Kaffelag:
2 msk espressopulver stark bryggkaffe
2 dl vatten
2 msk strösocker
Chokladganache:
150 g mörkt choklad
1.5 dl vispgrädde
1 tsk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort vattnet och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberedare.
Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten (smörja formen innan).
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner dem i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.
Smörkräm/fyllning: Värm upp kondenserad mjölken, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning, koka upp tills den börjar tjocknar. Låt sedan svalna helt.
Vispa smöret fluffigt på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölk och äggulor blandningen under vispning, häll lite åt gången. Tillsätt färskosten (viktig att färskosten är tempererad) och fortsätt att vispa.
Dela smörkrämen i två skålar, blanda det ena med valnötter.
Kaffelag: Lös upp espressopulver och strösocker med kokvatten.
Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffe-lag. Bre ut fyllningen (börja med den fyllningen med nötter i), lägg på nästa botten och spackla hela tårtan slät och fin med smörkrämen. Dekorera med valnötter runt hela tårtan (se video).
Ställ tårtan i kylskåpet en liten stund innan du häller över chokladganache.
Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädde i en kastrull. Häll sedan över den varma grädden på chokladen och rör tills allt choklad är smält. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro för några sekunder).
Häll chokladganache över tårtan och jämna ut försiktigt med en sked/palett. Dekorera resten av valnötterna. Förvara tårtan i kylen.
Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering då tårtan smakar som bäst!