Valnötstårta med kaffe & choklad

MAJ 03, 2020

Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörka chokladen. Alltså dessa kombinationer av smaker otroligt gott! 

10-12 bitar

60-90min

INGREDIENSER

Botten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl valnötter, rostade och malda

Smörkräm:

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 burk kondenserad mjölk (sötad)
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost, rumsvarmt
  • 1 dl rostade och malda valnötter

Kaffelag:

  • 2 msk  espressopulver stark bryggkaffe
  • 2 dl vatten
  • 2 msk  strösocker

Chokladganache:

  • 150 g mörkt choklad
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

  1. Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort vattnet och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberedare.

  2. Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten (smörja formen innan).
  3.  Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke.
  5. Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner dem i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
    Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.

     

  7. Smörkräm/fyllning: Värm upp kondenserad mjölken, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning, koka upp tills den  börjar tjocknar. Låt sedan svalna helt.

     

  8. Vispa smöret fluffigt på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölk och äggulor blandningen under vispning, häll lite åt gången. Tillsätt färskosten (viktig att färskosten är tempererad) och  fortsätt att  vispa.

     

  9. Dela smörkrämen i två skålar, blanda det ena med valnötter.
  10. Kaffelag: Lös upp espressopulver och strösocker med kokvatten.
  11. Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffe-lag. Bre ut fyllningen (börja med den fyllningen med nötter i), lägg på nästa botten och spackla hela  tårtan slät och fin med smörkrämen. Dekorera med valnötter runt hela tårtan (se video).
  12. Ställ tårtan i kylskåpet en liten stund innan du häller över chokladganache.

     

  13. Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädde i en kastrull. Häll sedan över den varma grädden på chokladen och rör tills allt choklad är smält. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro för några sekunder).
  14. Häll  chokladganache över tårtan och jämna ut försiktigt med en sked/palett. Dekorera resten av valnötterna. Förvara tårtan i kylen.
  15. Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering då tårtan smakar som bäst!

ANNONS:​

MER RECEPT

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template