Saftig citronkaka med vallmofrön

11 oct 2023

 INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRAD LÄNK

Det kan vara en av dem saftigaste mjukkaka jag har ätit. Mjuk, syrlig och otrolig saftig. Kakan blir extra fin att baka i Nordic Ware form. Formen heter “Brilliance” bakform 1,2L Här finns det. 

8-10 bitar

45 min

INGREDIENSER

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft, till att grädde 
  • 2 ägg 
  • 1,5 dl strösocker 
  • 125 g smör, rumsvarmt 
  • Citronsaft av ½ citron 
  • Rivet skal av en citron 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver
  • ½  tsk bikarbonat
  • 1 krm  salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vallmofrön

     

Glasyr

  • ½ dl florsocker
  • Ca 2 msk saft från citron

GÖR SÅ HÄR

  1.  Sätt ugnen på 190 under- och övervärme. 
  2. Smöra och bröa en bakform 1,2  l. Den jag har använt är från  Nordic Ware, då är det superviktigt att bröa formen noggrann. 
  3.  Blanda grädden och citronsaften i ett glas och låt stå i 10 minuter.
  4.  Blanda ihop torra ingredienser, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke. 
  5.  Vispa smöret och sockret tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
  6.  Tillsätt citronsaften och citronskal. Tillsätt de torra ingredienserna och  grädden, i flera omgångar. Vänd med en slickepott till en tjock smet. Tillsätt vallmofrön om rör runt. 
  7.  Häll smeten i form. Grädda i ca 20-25  minuter.
  8.  Låt kakan svalna en stund innan du stjälper upp den på ett fat.
  9.  Blanda citronsaft och florsocker och prova dig fram tills du får en rinnande glasyr och häll sedan över kakan. Servera och njut!

Recept som kommer få dig lyckas i köket.