Hallonmousse tårta

1 feb, 2023

Hallonmousse på en kladdka-botten och täckt med vit chokladganache. En dröm desserter om ni frågar mig.

ANONNS:

10-12 port

1 timme

INGREDIENSER

    • 200 g smör
    • 3 st ägg
    • 1,5 dl strösocker
    • 1,5 dl farinsocker
    • 1 dl kakao
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 nypa salt 

Hallonmousse:

  • 4 st gelatinblad eller 1 påse vegegel
  • 250 g frysta hallon
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl strösocker 
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl gräddfil

Vit chokladganache:

  • 200 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde

Garnering: 

  • 200 g färska hallon
  • Florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Kladdkaka:  Sätt ugnen på 190 grader. 
  2. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3.  Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  4.  Rör ihop ägg och socker i en bunke lite lätt (vispa inte för länge så du inte släpper in luft i smeten).
  5. Rör ner de torra  ingredienserna, tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop till en klumpfri smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. När kanterna börjar bli genomgräddade då är kakan klar, och i mitten mjukare när du ska ”skaka” på formen så ska den fortfarande dallra lite.
  7. Ställ in formen i kylskåpet i 1 timme så att kakan sätter sig.
  8. Hallonmousse: Blötlägga gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. (om du använder vegegel- lös upp i lite vatten och koka med hallonen).
  9. Koka upp hallonen tillsammans med socker och citronsaft  i ca 5  minuter. Ta bort från värmen och rör ner gelatinbladen i det varma hallonen. Sila blandningen genom en för att få bort kärnor. Häll i en skål och låt svalna helt.
  10. Använd plastfilm eller remsor av bakplåtspapper runt springformen (runt kladdkakan) för att få gemenare kanter.
  11. Vispa grädden och vaniljsocker fluffig. Vänd försiktigt ner hallonenpuré och gräddfil.
  12. Häll över hallonmoussen på kladdkakebotten. Ställ i kylen, helst över natten det tar ca 4 timmar att stelna. Det går även bra att förbereda 2-3 daga innan och frysa in.
  13. Vit chokladganache:  Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den  i en  skål. Koka  upp vispgrädden i en kastrull och häll över chokladen och låt stå en stund, minuter i rör om  till en jämn och fin ganache. Låt svalna i rumstemperatur. Rör om då och då.
  14. Häll över chokladganache på hallonmoussen och ställ tillbaka formen i kylen för att stelna, det tar ca 1-2 timmar.
  15. Garnera med färska hallon och pudra över florsocker.

ANONNS:

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

sushi-tårta

Sushi-tårta

Sushi-tårta 14 sep 2023 Jag och min dotter älskar sushi så vi tänkte testa att göra en sushi-tårta som hon har sparat ett recept på

Till Receptet »
kycklingwok zofias kök

Kycklingwok

Kycklingwok 7 maj 0223 Kycklingwok är så enkelt och ändå så galet gott. Här hemma laga jag ganska ofta av det asiatiska köket men nu

Till Receptet »
Kycklingspett

kycklingspett

Grillad Kycklingspett 7 maj 0223 Tips på hur du får en riktig saftig kycklingspett på grillen. Kycklingspett är en klassiker i sommar som är både enkel

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.