Edit Template

13 jan 2024

Chokladkaka

med Dumleganache

Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndlig, så saftig och chokladig att den smälter bara i munnen. En perfekt balans mellan choklad och  dumlekolasmak. Dessutom är den superenkel att baka. Det är en grundrecept för alla mina tårtbottnar. 

Jag har kaffe i kladdkakan; kaffet ger inte så mycket kaffesmak, utan förhöjer bara mer av chokladsmaken. Självklart går det jättebra att byta ut kaffet mot hetvatten.

ANNONS:​

Edit Template
Chokladkaka med daimganache
Chokaldkaka med daimganache-Zofias kök

10-12 port

1 min

INGREDIENSER

Kakan:

  • 1 ½  dl yogurt, naturel 
  • 1 ½  dl raps eller solrosolja
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 ½ tsk bakpulver 
  • 1 ½ tsk bikarbonat 
  • 2 ½ dl socker  
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl stark bryggkaffe 

Choklad och -daimganache:

  • 100 g  choklad 55%
  • 10 st dumlekola 
  • 1 dl vispgrädde

GÖ SÅ HÄR

              Chokladkaka:

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
    2. Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke.
    3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det hett kaffe. Rör  till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
    4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släpp upp och ställ på ett galler, och låt den svalna helt innan du kan bre på ganache.

      Choklad- och dumleganache:

    5. Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan tills all choklad  är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder).
    6. Ställ i kylen i ca 2 timmar, eftersom ganachen behöver stelna. Den ska stelna med forfarande den ska vara bredbar och följsam. (Skulle ganachen blir för seg, då ska du låte det stå fram i rumstemperatur en stund).
    7. Lägg chokladkakan på en serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.
    8. Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Vispad Saffranspannacotta
Chokladkaka i långpanna Zofias kök
Brownies med espresso Zofias kök
Lyxiga Havrebollar
Tiramisu med Passionsfruktscurd och- citron
Jordgubbsglass med vit choklad
Hemgjord Bounty
Choklad sufflé
pannacotta med mango och apelsin Zofia kök
Lakritspannacotta med hallon
Mandeltårta med vaniljsmörkräm
Oreo Cheesecake
Smördegssemlor
Chokladkaka med daimganache
Nötbar med dadlar, kikärtor och tahini
Kokos-Marängtårta med passionskräm
Jordgubb-och vit chokladcheesecake
Brownies med Chokladganache
citronkaka med vallmofrön
Pannacotta med salt karamell & daim
Citronkladdkaka
Chokladtryffel & hasselnötspaj
Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär
Sega kladdkaka kakor
cheesecake i glas
Tiramisu i glas med dulce de leche och jordgubb ..
Pannacotta cheesecake
Snabb baklava
Hallonsmulpaj med vit choklad Zofias kök
Raffaello i glas
Glutenfri chokladkaka
Nutella Baklava
Saffranspannacotta toppad med salt lakris
Donuts med choklad
Brylepudding med karamellsås på en chokladkaka
Glutenfria små bakelser med kaffe- smörkräm
Nutellatårta
Wienerbröd på färdig smördeg

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.