13 jan 2024

Chokladkaka

med Dumleganache

Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndlig, så saftig och chokladig att den smälter bara i munnen. En perfekt balans mellan choklad och  dumlekolasmak. Dessutom är den superenkel att baka. Det är en grundrecept för alla mina tårtbottnar. 

Jag har kaffe i kladdkakan; kaffet ger inte så mycket kaffesmak, utan förhöjer bara mer av chokladsmaken. Självklart går det jättebra att byta ut kaffet mot hetvatten.

ANONNS:

Edit Template
Chokladkaka med daimganache
Chokaldkaka med daimganache-Zofias kök

10-12 port

1 min

INGREDIENSER

Kakan:

  • 1 ½  dl yogurt, naturel 
  • 1 ½  dl raps eller solrosolja
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 ½ tsk bakpulver 
  • 1 ½ tsk bikarbonat 
  • 2 ½ dl socker  
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl stark bryggkaffe 

Choklad och -daimganache:

  • 100 g  choklad 55%
  • 10 st dumlekola 
  • 1 dl vispgrädde

GÖ SÅ HÄR

              Chokladkaka:

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
    2. Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke.
    3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det hett kaffe. Rör  till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
    4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släpp upp och ställ på ett galler, och låt den svalna helt innan du kan bre på ganache.

      Choklad- och dumleganache:

    5. Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan tills all choklad  är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder).
    6. Ställ i kylen i ca 2 timmar, eftersom ganachen behöver stelna. Den ska stelna med forfarande den ska vara bredbar och följsam. (Skulle ganachen blir för seg, då ska du låte det stå fram i rumstemperatur en stund).
    7. Lägg chokladkakan på en serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.
    8. Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig.

ANONNS:

Edit Template

Du kanske också gillar

Kokosrulltårta med vaniljfrosting & chokladganachen.
pannacotta med mango och apelsin Zofia kök
Chokladkaka i långpanna Zofias kök
Äggfri kladdkaka med chokladganache
Snabb baklava
Nötbar med dadlar, kikärtor och tahini
Vispad Saffranspannacotta
Lime -Kladdkaka med vit choklad
Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär
Choklad & hallonbakelser
Kokosmarängtårta med lemoncurd och vit choklad- kräm
Nötbars
Brylepudding med karamellsås på en chokladkaka
Yoghurt- pannacotta med hallon
Chokladmousse
Brownies med Chokladganache
Kokos-Marängtårta med passionskräm
Ferrero Rocher? Då är den här desserten
Sega kladdkaka kakor
Chokladfondant Zofias kök
Kladdkaka i portionsform med dumlekola
Smördegsbakelse
Hallonpaj med inbakad vaniljkräm Zofias kök
Jordgubb-och vit chokladcheesecake
Brownies
Chokladtryffel & hasselnötspaj
Tiramisu i glas
Chokladmousse -Zofias kök
Bakad cheesecake med pistagekräm
Brownies med espresso Zofias kök
Chokladkaka med daimganache
Vaniljpannacotta med lemoncurd
Jordgubbsglass med vit choklad
Choklad- och kokoskaka med färskostfyllning
Världens godaste Daimtårta
Pannacotta med salt karamell & daim

ANONNS:

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.