Ugnsbakade Bönor

OKTOBER 10, 2020

Vita bönor som tillagas i ungen på balkans vis, antingen i ett stor form eller portionsform som heter på makedonska- ”gravce na tavce” serveras oftast med bröd. Jag har valt att använda färdig kokta bönor i förpackningen, men oftast koka man torkade bönor.   

4 Proportioner

35 Min

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Små cheesecake
TILLBEHÖR

Cheesecake förrätt

HEM> RECEPT> FÖRTT 17 juni 2024 Små matiga cheesecake Läckert och otroligt goda -Små cheesecake med laxröra.En matig variant på cheesecake med krämig färskost- fyllning. Servera som förrätt eller tillbehör. 4 port 30 min INGREDIENSER 1 pack kex Tuc ( 100 g) 65 g ruccola 1 msk olivolja 100 g gravad lax  150 g färskost (gärna smaksatt med vitlök) 2 msk majonäs  ½ gurka  Garnering: 20 g gräslök   Kexsmulor  Färsk timjan  GÖR SÅ HÄR   Börja med att mixa kexen, ruccola och olivolja till fina smulor.  Blanda finskuret lax, färskost och finhackad gurka, smaka av med salt och peppar. Lägg ringen i en serveringsfat och trycka kex-massan och fördela jämnt röran (spara lite till garnering. Om du inte har en ring- använd en liten skål klädd med en plastfolie. Lyft upp med hjälp av plastfolie och lägg över på tallrik. Dra försiktigt bort plastfolie.    Garnera med finhackad gräslök och kexsmulor. Ställ i kylen en stund innan serveringen.   Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Smörgåstårta -zofias kök
ÖVRIGT

Smörgåstårta med kalkon

HEM> RECEPT> TÅRTOR 16 juni 2024 Smörgåstårta med kalkon REKLAM FÖR POLABRÖD    Ni var så många som ville ha recept på min smörgåstårta, här kommer en magiskt god och läckert smörgåstårta. Med jubileumskaka från Polarbröd är så enkelt att just rund smörgåstårta som både är festlig och otroligt gott. Perfekt att ställa fram på midsommarbordet. kakkaka  Smörgåstårtan blir extra god när den har stått minst ett dygn i kylen så att smakerna sätter sig och den blir saftig. TIPS! För att få smörgåstårtan extra saftig, låt den stå minst ett dygn innan servering. Förbered dagen innan genom att sätta ihop tårtan, täcka den ordentligt och plasta in den. Ställ den i kylen över natten. Dagen efter kan du bara garnera. Detta underlättar hela arbetet och gör tårtan godare när den har fått stå ett dygn. Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok  8-10 bitar 1 tim INGREDIENSER 2 pack Jubileumskaka från Polarbröd   Fyllning: 2,5 dl crème fraiche  250 g majonnäs  6 st hårdkokta ägg 200 g rökt kalkon 8 st hela ättiksgurkor 150 g riven ost, ( gärna lagrad) 1 rödlök  1 krm salt 1 krm svartpeppar, nymal Zest av 1 citron Saft av ½ citron Saft av ½ citron Salt och peppar efter smak Att täcka tårtan: 300 g färskost 1 msk majonnäs 2 msk pressad citronsaft 1 krm salt 1 krm nymald svartpeppar 1 msk färsk timjan Garnering: 100 g ärtskott 1 gurka 100 g körsbärstomater 100 g ost, skivad 150 g rökt kalkon 50 g rädisor   GÖR SÅ HÄR   Börja med att koka äggen i 10 minuter. Lägg dem sedan i kallvatten för att underlätta skalningen. Finhacka ättiksgurka, kalkon, lök och ägg. Lägg i en bunke och blanda med crème fraiche, majonnäs, finrivet citronzest och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Montera smörgåstårtan genom att breda ut fyllningarna i jämna lager mellan brödskivorna ( fyll med fyllningen 3 lager. Lägg på den 4:e skivan.  Rör ihop färskost, majonnäs och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Täck sedan hela tårtan med färskostkrämen. Garnera tårtan runt om med ärtskott (tryck fast ärtskotten i krämen på kanten). Garnera med kalkonrosor, ostrullar, små tomater, skivade rädisor och gurkrosor. Hyvla gurkan tunt med en osthyvel på längden och rulla ihop till en ros, eller använd grönsaker efter din egen smak.      Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Jordgubbstårta
TÅRTA

Jordgubbs-och rabarbertårta

HEM> RECEPT> TÅRTOR 4 juni 2024 Jordgubbs-och rabarbertårta    En klassisk tårta är en dröm på sommaren. Riktigt saftiga tårtbottnar, fylld med len vaniljkräm, jordgubb- och rabarberkompott och en krämig vaniljgrädde med färskost. Syra och sötma i perfekt kombination.  Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok  10-12 bitar 2 tim INGREDIENSER 4 st ägg 2 dl socker 1,5 dl vetemjöl 1,5 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Vaniljkräm: 3 1/2 dl mjölk (3 %) 3 äggulor 1/2 dl socker 1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver 2,5 msk majsstärkelse 50 g smör Rabarber-och jordgubbskompott: 300 g rabarber 200 g frysta eller färska jordgubbar 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl pressad citronsaft Grädde -och färskost: 6 dl vispgrädde 300 färskost 2 tsk vaniljsocker  1 dl florsocker  Garnering: 250 g färska jordgubbar  Citronmeliss Rabarber  syrener    GÖR SÅ HÄR Botten Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper och täck även insidan av spring formens kanter. Pensla med lite smör på formen så fäster pappret lättare. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa ca 5-7 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Sikta sedan ner dem i äggsmeten, lite åt gången och vänd försiktigt med en slickepott, så att luftbubblorna inte försvinner, fortsätt att vända samman till en slät smet. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet för att få bort luftbubblor. Grädda i ugnen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Använd en provsticka för att kontrollera om kakan är klar, den ska komma helt torr. Låt svalna i formen 10 minuter innan du kan dela den i tre delar. Vaniljkräm Koka upp mjölk i en kastrull. Bland äggulor, vaniljsocker, socker och majsstärkelse i en bunke lite lätt. Häll sedan lite i taget av det varma mjölet samtidigt som du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp under omrörning på  låg värme tills krämigt har tjocknat. Dra bort från värme och vispa ner smöret. Häll upp i en skål och låt svalna helt. Rabarber- och jordgubbskompott Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp först sänk sedan värme och  låt det sjuda i 5 minuter tills rabarber har mjuknat. Sila genom en sil och spara sirapen (en del ska du pensla sedan tårtbottnar med). Lägg över på en skål kompotten. Låt svalna. Grädde -och färskost Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker till en krämig kostistens. Montera tårta   Fodra formen med plastfolie (samma form som du bakade tårtbottnar i). Lägg första botten, spritsa med grädde -och färskost runt (gör som en ring) och ett lager med rabarber-och jordgubbkompott i mitten av kakan. Lägg på andra botten och upprepa samma procedur fans med vaniljkräm i mitten. Pensla den tredje botten med vaniljkräm och lägg ner i formen med den sidan som är penslad nedåt. Tryck till lite lätt så att tårtan lägger sig. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 5-6 timmar, men helst över natten.  Vänd tårtan upp och ner på en tårtfat och spackla med resterande gräddfärskostfyllning. Dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Asiatisk nudelsallad
ÖVRIGT

Asiatisk nudelsallad med räkor

HEM> RECEPT>  4 juni 2024 Asiatisk nudelsallad med räkor   En otroligt god nudelsallad med krispiga grönsaker och en syrligt frisk smak med lite hetta. Nudelsalladen kan förberedas i förväg, sedan kan du bara blanda i grönsakerna när det är dags att servera. Du kan ha precis de grönsaker du gillar och som är i säsong. 4 port 20-25 min INGREDIENSER 250 g risnudlar 1 gul paprika 1 grön paprika 200 g broccolibuketter 200 g skalade räkor Smaksättning: ½ dl solrosolja 1 msk sesamfrön (gärna rostade) 1 ½ msk chiliflakes  3 vitlöksklyftor 1 msk färsk riven ingefära 1 tsk sriracha ½ dl ostronsås 1 msk sesamolja 1 dl sweet chili 2 msk japansk soja (ljus) Saft av 1 lime  GÖR SÅ HÄR   Lägg risnudlarna i kokhett vatten och låt stå i ca 5-7 minuter. Ta upp nudlarna och skölj dem i kallt vatten. Låt sedan vattent rinna av.  Dela broccoli och paprika i mindre bitar. Lägg åt sidan. Lägg nudlarna i en stor skål och tillsätt räkorna. Hetta upp oljan och blanda med chiliflakes, riven ingefära, vitlök, sriracha och sesamfrön i en skål. Häll sedan över  det på nudlar och räkor och blanda ordentligt så smaken kommer in.  Tillsätt ostronsås, sweet chili, sesamolja och soja samt grönsakerna. Vänd runt allt. Avsluta med att pressa lime över.    Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Lax i citron-och vitlökssås
FISK

Lax i citron-och vitlökssås

HEM> RECEPT>  4 juni 2024 Lax i citron- och vitlökssås Denna rätt är en smakexplosion som kombinerar saftig lax med en krämig sås av citron och vitlök. Serveras bäst med fluffigt potatismos tillsammans med en fräsch sallad.  4 port 20-25 min INGREDIENSER 400 g laxfile  Salt och peppar  Citronsaft och skal av 1 citron  4 st vitlöksklyftor 2 kvistar färsk timjan  1 msk honung  1 msk fiskfond eller ½ buljongtärning 1 msk vetemjölet eller 1 msk majsstärkelsen 2,5 dl vatten    GÖR SÅ HÄR Salta och peppra laxfileer. Värm upp en panna och stek dem i olivoljan ca 4 min på varje sida. Lägg dem över på en tallrik.  Skala och riv vitlöksklyftor. Fräs vitlöken mjuk på låg värmen i samma stekpanna med smör.  Skölj citronen och riv skalet. Lägg ner i panna och pressa citronsaften.  Blanda ner vetemjölet och rör om.    Smaka av med fiskfond, salt  och peppar. Häll på vatten i en pannan och låt det puttra i några minuter under omrörning tills såsen har tjocknat.   Lägg tillbaka laxfileer och ös på med såsen. Låt sjuda i ca 2-3 min.  Servera med potatismos eller ris.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Ugnsrostade potatisar med en krämig fetaoströra
ÖVRIGT

Ugnsrostade potatis med en krämig fetaoströra

HEM> RECEPT>  21 maj 2024 Ugnsrostade potatis med en krämig fetaoströra Krispiga Ugnsrostade potatisar med en krämig fetaoströra – eller som vi kallar det på Balkan, hurnibes. Galet gott och passar till det mesta, smakar gudomligt! Man kan aldrig få för många potatisrecept!  Om jag fick äta resten av mitt liv skulle det självklart vara potatis! Men det är ingen nyhet, ni vet redan det. 4 port 45 min INGREDIENSER INGREDIENSER: 900 g potatis (delikatess) 1 tsk flingsalt 1 tsk oregano, torkad Ca 50 g smör Fetaoströra: 200 g fetaost 1 dl naturell yoghurt 2 tsk paprikapulver 1 tsk chiliflakes (mild) Till topping: Finhackad persilja Chiliflakes GÖR SÅ HÄR   Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i mindre bitar (skala inte). Lägg dem på en plåt. Krydda med flingsalt och oregano. Täck potatisen med skivat smör (det ska vara mycket smör). Rosta mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills potatisen är gyllene. Ta ut potatisen och låt den svalna en stund. Fetaoströra: Vispa samtliga ingredienser i en matberedare tills fetaosten blir helt slät och krämig. Lägg upp fetaoströran på en serveringsfat och fördela potatisen över den. Toppa med lite persilja och chiliflakes. Glöm inte att ringa över det överblivna smöret som är kvar i plåten för mer smak. Servera som förrätt, tillbehör, snacks eller som det är med gott bröd Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »

# Recept #Zofias Kök #Balkan Mat #Mat

Recept som kommer få dig lyckas i köket.