Edit Template

Ugnsbakade Bönor

OKTOBER 10, 2020

Vita bönor som tillagas i ungen på balkans vis, antingen i ett stor form eller portionsform som heter på makedonska- ”gravce na tavce” serveras oftast med bröd. Jag har valt att använda färdig kokta bönor i förpackningen, men oftast koka man torkade bönor.   

4 Proportioner

35 Min

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

198607302802
DESSERTER

Jordgubbstiramisu

12 feb 2025 Jordgubbstiramisu i glas med smak av mojito   En fräsch och fantastiskt gott  dessert med smak av jordgubbar, lime och mynta – klar på bara 10 minuter!  6 port 15 min INGREDIENSER   8-12  st savoiardikex Saften av 1 citron ½ dl vatten Färskostkräm: 200 g färskost eller mascarpone 2,5 dl vispgrädde 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker Marinerade jordgubbar: 250 g färska jordgubbar Några blad mynta Rivet skal och saft av 1 lime GÖR SÅ HÄR   Vispa ihop färskost/mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker tills du får en luftig och krämig konsistens. Skär jordgubbarna i skivor eller små bitar. Hacka myntabladen fint. Blanda jordgubbar, mynta och limesaft i en skål. Låt stå och dra medan du förbereder resten. Blanda citronsaft och vatten i en skål. Doppa snabbt varje savoiardikex i vätskan, men se till att de inte blir för blöta. Montera desserten: Lägg ett lager av de doppade kexen i botten av varje glas. Täck med ett lager färskostkräm och avsluta med de marinerade jordgubbarna.Servera direkt eller låt stå i kylen en stund för en ännu godare smak. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
DESSERTER

Prinssentårta i glas

2 feb 2025 Prinsesstårta i glass. Det har blivit en stor trend att servera prinsesstårta i glas, och först var jag skeptisk. Jag tänkte att det kanske inte skulle ge samma känsla som en klassisk tårta. Men efter att jag testade det själv, förstod jag verkligen varför det har blivit så populärt. Det är inte bara otroligt gott, utan också ett smart sätt att njuta av alla de bästa delarna – den fluffiga grädden, den lena vaniljkrämen och den söta marsipanen – utan att behöva skära upp en hel tårta. Dessutom är det både snyggt och praktiskt att servera i glas, perfekt för festliga tillfällen!  Jag har baka själv min tårtbotten med om du vill förenkla det hela, köp färdigt botten.Samma med vaniljkräm, går fint att köpa i pulverform och vispa ihop sen med mjölk. Men jag tycker att det är mycket godare hemgjord såklart!      6 port 30 min + 1 förberedelse INGREDIENSER Botten: 3 ägg 2,5 dl socker  1 tsk vaniljsocker  1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk pakpulver  Vaniljkräm 2,5 dl mjölk 2 tsk vaniljpulver  ½ dl strösocker 3 äggulor 3 msk majsstärkelse 30 g smör, mjukt Fyllning:  3 dl vispgrädde 1-2 dl hallonsylt 1 fp  marsipan, ev färdigkavlad/tårtlock  Florsocker att pudra  GÖR SÅ HÄR Botten:  Sätt ugnen på 175 grader under och-overvärme. Klä den en plåt med bakplåtspapper 20×25. Vispa äggen och sockret i en bunke med elvisp tills smeten blir ljus och pösig. Detta tar ungefär 3–5 minuter. Sikta samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggsmeten. Vänd försiktigt ner det med en slickepott för att hålla luften i smeten. Häll smeten i den plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna i några minuter. Vänd sedan botten upp och ner på ett galler och låt den svalna. Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en kastrull. Ta bort från plattan. Vispa strösocker, äggulor, maizena  och vaniljsocker med elvisp. Häll över mjölken samtidigt som du rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp försiktigt på låg till medelvärme under  omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning.  Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smöret under omrörning. Häll upp  krämen i en kall skål, plasta in och ställ i kylskåpet för att kallna.  Montering: Fördela ut tårtbotten med  glas som du ska montera tårta i. Skeda på hallonsylt och spritsa på vaniljkräm, nästa tårtbotten och till sist grädde, se till att spackla  sen med en palett eller liknande för att få en helt jämn kant. Placera på marsipan- locken över grädden, pudra över florsocker. Gör eventuellt en rosor av den överblivna marsipan.  Låt stå i kylen en stund innan serveringen.  Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
Cornflakespanerad kyckling burgare med min absolut favorit kålsallad!
KYCKLING

Kyckling burgare

30 Jan 2025 Cornflakespanerad kycklingburgare Cornflakespanerad kyckling burgare  med min absolut favorit kålsallad! 4 port 30 min INGREDIENSER 2 kycklingfiléer 3-4 dl cornflakes  1 ägg ½ dl vetemjöl  1 msk paprikapulver 1 tsk grillkrydda 1 krm vitpeppar Salt & peppar ½ l  frityrolja Kålsallad:  ca 500 g spetskål  1 dl sweet chili ca 1,5  dl majonnäs 1 tsk  japansk soja (den ljusa sojan) 2 tsk sesamolja Salt & svartpeppar  2 msk sesamfrön, rostade  Till servering: Hamburgerbröd Kålsallad  Majonnäs eller dressing BBQ-sås Smokey Hickory (från Santa Maria) GÖR SÅ HÄR Banka ut kycklingfiléerna lätt så att de blir jämntjocka (ca 1,5 cm tjocka). Dela sen i två. Krydda med salt, peppar och lite av grillkrydda.   Krossa cornflakes grovt i en fryspåse och lägg i en skål. I en annan skål, vispa upp ägget. I en tredje skål, blanda vetemjöl, paprikapulver, grillkrydda, vitpeppar, salt och peppar. Vänd kycklingen först i mjölblandningen, sedan i ägget och till sist i de krossade cornflakes. Tryck till paneringen ordentligt så att den fäster. Om du ska fritera kycklingen: Hetta upp frityroljan till ca 170 grader i en kastrull eller fritös. Fritera kycklingen i 5–6 minuter per sida tills den är gyllenbrun och genomstekt (innertemperatur ca 70° grader). Lägg den i hushållspapper för att rinna av. Eller tillaga i en Airfryer som jag har gjort.   Kålsallad: Strimla eller skylla kålen tunt och lägg i ett stort skål. Blanda majonnäs, sweet chili, sesamolja, salt och peppar. Häll över dressingen och blanda väl med kålen. Ställ i kylen en stund innan det serveras.  Rosta hamburgerbröden lätt på en stekpanna. Lägg på  kålsallad,  och en klick majonnäs eller dressing. Lägg på den frasiga kycklingen och  lägg på lite toppa BBQ-sås Smokey Hickory Santa Maria  med brödlocket.   Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
Ciabatta bröd
BRÖD

Ciabatta bröd 

18 Jan 2025 Saftiga och lätta sega Ciabatta med en härligt knaprig skorpa. Perfekta till soppor, sallader eller som smörgåsar  4 port 90 min INGREDIENSER 5 ½ -6 dl vetemjöl 2 tsk torr jästa eller 15 g färsk jäst 1 tsk salt 3 dl ljummet vatten 1 msk olivolja 1 msk honung       GÖR SÅ HÄR Blanda torrjästen med vetemjölet och salt i en bunke. Om du använder färsk jäst: Smula jästen i en skål och lös upp den i det ljumma vattnet tillsätt honung och olivolja. Tillsätt degvätska och blanda ihop tills du får en lös och något kladdig deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen med mjöl, eftersom ciabatta ska ha en luftig konsistens. När du har fått ihop en kladdig låt, låt jäsa 30 minuter. Efter 30 min: Dra upp kanterna och vik in mot mitten 4–5 gånger, låt vila 30 min och upprepa processen några gånger med blöta händer. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur ytterligare 30 min, eller tills den har fördubblats i storlek. Strö rejält med mjöl på en arbetsyta. Vänd ut degen försiktigt och öppna upp degen. Vik sedan två gånger till avlång och dela den i fyra avlånga bitar. Forma lätt till ciabatta utan att knåda. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under och över värmen. Ställ en tom plåt eller en ugnsform längst ner i ugnen med lite vatten i ( för att skapa ånga, detta hjälper till att få en krispig yta). Grädda bröden i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de är gyllene och har en krispig yta. Ta ut bröden och låt dem svalna i ett galler. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
Hemgjorda tunnbrödskex
TILLBEHÖR

Hemgjorda tunnbrödskex

14 dec 2024 Hemgjorda tunnbrödskex Hemgjorda tunnbrödskex Ni vet de där kexen som man gillar så mycket – jag älskar dem! Men de är inte särskilt billiga att köpa i mataffären. Därför har jag testat att göra egna, och de blev helt otroliga med Abisko-tunnbröd från Polarbröd, som är bakat med surdeg. Det blir galet gott! Till kexen har jag gjort en laxröra som är perfekt att doppa kexen i. Det passar utmärkt att bjuda på till julmingel eller adventsfirande. Ni måste testa!  Laxröran kan dessutom förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen. 4 port 30-35 min INGREDIENSER   4 st Abisko -tunnbröd från polarbröd ¾ dl olivolja  1 tsk torkad oregano ½ tsk chiliflakes  Salt efter smak  1 msk färsk rosmarin eller andra  örter      Laxröra: 150 g färskost naturell 2 msk majonäs  125 g varmrökt lax  20 g färska örter t.ex gräslök och dill  Saft av ½ citron    GÖR SÅ HÄR Tunnbrödskex: Sätt ugnen på 170 grader. Skär tunnbrödet i rutor eller långa strimlor. Blanda ihop olivoljan med alla kryddor.  Pensla bröden med olivoljan på bara en sida. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper  och baka dem i ugnen i cirka 8–10 minuter, eller tills de är hårda och har fått en gyllenbrun färg. Laxröra: Blanda färskost, majonnäs och hackad dill i en skål. Dra laxen i mindre bitar och rör ner den i blandningen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg upp röran på ett serveringsfat och lägg tunnbröds kexen runt röran. Toppa med lite olivolja, chiliflakes och färska örter. Sedan är det bara att njuta! Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
Maräng rulltårta
GLUTENFRITT

Maräng rulltårta

25 jan 2025 Maräng rulltårta Fluffig marängrulltårta med daimkross och jordgubbar En ljuvligt fluffig rulltårta som kombinerar söt maräng, knäckiga bitar av daim och friska jordgubbar. Den bara smälter i munnen! Perfekt som dessert på kalas eller en lyxigare fika. Och bäst av allt-den är glutenfri och enkel att göra!   Tips: Vill du ha en extra smakdimension? Testa att tillsätta lite vaniljsocker eller riven citronzest i grädden.För en ännu mer somrig touch kan du lägga till blåbär eller hallon tillsammans med jordgubbarna. 8-10 bitar 1 tim INGREDIENSER Maräng: 4 st äggvitor (stora ägg)  2 dl strösocker  1 nypa salt  3 tsk florsocker 1,5 msk majsstärkelse maizena 1 dl mandelflagor Fyllning:  3 dl vispgrädde 100 g färskost  1 tsk vaniljsocker  1 dubbeldaim (eller 2 små daimbitar), grovhackad Dekoration: 4-5 st färska jordgubbar (till dekoration) ca 50 g mjölkchoklad  Lite daimkross  GÖR SÅ HÄR   Sätt ugnen på 160 grader under och övervärme. Klä en plåt 30 X 40 med bakplåtspapper.  Separera äggen och vispa äggvitorna i en helt ren bunke tills de börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut!  Sikta ner maizena och florsocker, vänd försiktigt ihop tills du har en jämn smet. Bred ut marängsmeten jämnt över bakplåtspappret. Försök få en jämn och slät yta.Strössla över mandelflagorna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills marängen fått en lätt gyllene färg och är fast men ändå lite mjuk inuti. Ta ut och låt marängen svalna helt på plåten. När marängen svalnat, lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och vänd försiktigt upp och ner på en plan yta. Dra försiktigt bort det bakplåtspapper som marängen gräddats på. Fyllning: Vispa grädden med färskost och vaniljsocker tills du har en ganska fast och krämig konsistens. Bred ut fyllningen (spara en del till att spritsa på rulltårta) och strö över krossad daim. Rulla från breda sidan och använd bakplåtspappret för att hjälpa till. Rulla försiktigt men tajt så att fyllningen inte trycks ut. Lägg rulltårtan med skarven nedåt på ett serveringsfat. Spritsa resterande grädde-på rulltårta och dekorera med jordgubbar och ringla över smält mjölkchoklad. Strö över lite daimkross.  Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok)

Recept »

# Recept #Zofias Kök #Balkan Mat #Mat

Recept som kommer få dig lyckas i köket.