Saffransmunkar fyllda med len vaniljkräm s

12 nov, 2023

Nyfitade saffransmunkar fyllda med len vaniljkräm som rullas i socker är det bästa som finns. När det kommer till friterade munkar, är det få saker som kan mäta sig med den lyxiga smaken av hemgjorda munkar. 

Tips på ugnsbakade munkar – den där recept KLICKA HÄR FÖR RECEPT

12 st

2 tim

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 1 ½  dl mjölk
  • ½  g saffran
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt 
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 6-7  dl vetemjöl
  • 1 l olja, till fritering
  • ca 1 dl strösocker, att vända munkarna i
  • ½ tsk  röd hushållsfärg


   Vaniljkräm

   • 3 dl mjölk
   • 1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker 
   • 3 äggulor
   • 0,5 dl strösocker
   • 2 msk majsstärkelse
   • 20 g smör

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jäst i bunken och lös upp med mjölken.
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna. Arbeta i en köksassistent eller knåda för hand. Kör ca 7-10 minuter eller tills degen känns elastisk och bundit glutentrådar. Knåda lite längden om du kan baka degen för hand. 
  3. Låt degen vila i ca 10 min. 
  4. Lägg degen på ett lätt mjölat bord och dela degen i 12 st bitar. Rulla dem bollar. Lägg på en bakplåtspapper och täck med en plastfolie över. Låt jäsa minst 1,5 timme.
  5. Vaniljkräm- Koka upp mjölken i en kastrull. 
  6. Blanda ihop äggula, socker, vanilj och majsstärkelse i en skål. Häll över den varma mjölken under vispning (börja med lite först, så att äggulan ska inte koagulerar) och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen har tjocknar. Ta bort kastrullen från värme och blanda ner smöret. 
  7. Häll över i ett skål och täck över med en plastfolie låt svalna något i rumstemperatur och ställ sedan i kylskåpet. 
  8. Hetta upp oljan till 175-180  grader i en djup kastrull. Lägg i 2-3 st munkar i taget, fritera på båda sidor tills de har fått en gyllenbrun färg ca 1,5-2  minuter  på varje sida. Har du en termometer har den i hela tiden för att kontrollera att olja inte blir för varm. 
  9. Låt dem rinna av lite i hushållspapper och rulla dem sedan i socker. Lägg dem på ett galler för att svalna. Stick in en kniv i sidan på varje munk för att göra ett hål till fyllningen. Fyll varje munk med  vaniljkräm med en spritspåse med tyll.
  10.  

Vill du hellre baka dina munka i ugen – den där recept KLICKA HÄR FÖR RECEPT

ugnsbakad saffransmunkar med dulce de leche

Recept som kommer få dig lyckas i köket.