Munkar med vaniljkräm 

JANUARI 30, 2022

 

Att baka munkar är lite pyssligt visa kan tycka, men jag tycker att att det är så lyxigt och festligt att äta alldeles nyfriterade munkar hemma och rullade i socker och fyllda med hemgjort vaniljkräm. Mums!

ANONNS:

12 st

2 tim

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 6–7 vetemjöl
  • 1 l olja, till fritering
  • 1–2 dl strösocker, att vända munkarna

Vaniljkräm

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker 
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 20 g smör

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda mjölk, jäst, socker och ägg i en bunke.
  2. Tillsätt ca 4 dl av mjölet samt vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Knåda degen några minuter eller tills degen känns elastisk och fin.
  3. Täck över bunke med en plastfolie och låt vila i 10 minuter.
  4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och dela i 12 st bitar. Rulla till bollar. Lägg på en lätt mjölad plåt med bakplåtspapper och täck över med plastfolie och duk över. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Vaniljkräm:Koka upp mjölk och vaniljpasta i en kastrull. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Häll över den varma mjölken under vispning (börja med lite först, så att ägg inte koagulera) och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  6. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen har tjocknar. Ta bort kastrullen från värme och blanda ner smöret. 
  7. Häll över i en skål och täck över med en plastfolie låt svalna något i rumstemperatur och ställ sedan i kylskåpet
  8. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Lägg i munkar och fritera på varje sidor tills de ha fått en gyllenbrun färg. Plocka upp med en hålslev och lägg över dem på hushållspapper.
  9. Rulla munkar i strösocker medan dem är fortfarande varma.
  10. Gör ett snitt på sidan av munk med en kniv. Fyll varje munk
  11. med vaniljkräm med hjälp en spritspåse och tyll.
  12. Hinner ni inte äta upp alla munkar, det går jättebra att frysa in.

ANONNS:

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

En snabbt variation av sushi Zofia kök

Sushi talrik

Sushi bowl  1 feb, 2023 En snabbt variation av sushi- tallrik som du gör på tonfisk. Perfekt när du har lite ris över från gårdagens

Till Receptet »
Koreansk kyckling Zofias kök

Koreansk kyckling

Koreansk kyckling APRIL 10, 2021 Ni kanske har märkt att jag älskar den asiatiska köket, och denna gången har jag testat att laga en koreansk

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.