Munkar med vaniljkräm 

JANUARI 30, 2022

 

Att baka munkar är lite pyssligt visa kan tycka, men jag tycker att att det är så lyxigt och festligt att äta alldeles nyfriterade munkar hemma och rullade i socker och fyllda med hemgjort vaniljkräm. Mums!

ANONNS:

12 st

2 tim

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 6–7 vetemjöl
  • 1 l olja, till fritering
  • 1–2 dl strösocker, att vända munkarna

Vaniljkräm

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker 
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 20 g smör

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda mjölk, jäst, socker och ägg i en bunke.
  2. Tillsätt ca 4 dl av mjölet samt vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Knåda degen några minuter eller tills degen känns elastisk och fin.
  3. Täck över bunke med en plastfolie och låt vila i 10 minuter.
  4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och dela i 12 st bitar. Rulla till bollar. Lägg på en lätt mjölad plåt med bakplåtspapper och täck över med plastfolie och duk över. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Vaniljkräm:Koka upp mjölk och vaniljpasta i en kastrull. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Häll över den varma mjölken under vispning (börja med lite först, så att ägg inte koagulera) och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  6. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen har tjocknar. Ta bort kastrullen från värme och blanda ner smöret. 
  7. Häll över i en skål och täck över med en plastfolie låt svalna något i rumstemperatur och ställ sedan i kylskåpet
  8. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Lägg i munkar och fritera på varje sidor tills de ha fått en gyllenbrun färg. Plocka upp med en hålslev och lägg över dem på hushållspapper.
  9. Rulla munkar i strösocker medan dem är fortfarande varma.
  10. Gör ett snitt på sidan av munk med en kniv. Fyll varje munk
  11. med vaniljkräm med hjälp en spritspåse och tyll.
  12. Hinner ni inte äta upp alla munkar, det går jättebra att frysa in.

ANONNS:

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

laxgratäng med kokosmjölk

Lax i röd currysås

7 jan 2024 Rödcurry lax i kokosmjölk Gratinerad lax med kokosmjölk och röd curry tillsammans med grönsaker. Snabblagad, lättlagad och perfekt vardagsrätt. Kombinationen av  röd currypasta och kokosmjölk är otroligt gott. TIPS!  Rätten blir lite stark av currypasta så om det finns barn som ska äta minsta gärna mängden.  När det kommer till grönsaker kan du  variera och använd det ni gillar och har hemma.    4 port 45 min INGREDIENSER 400 g laxfilé 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 röd paprika, skuren i strimlor 1 grön paprika 1 bukett broccoli  ca 100 g haricots verts  2 burkar kokosmjölk,  2 x 400 ml  1,5  msk röd currypasta 1 tsk paprikapulver  Saft från 1 lime 1 tsk salt  1 krm svartpeppar  2 msk olivolja  GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 200 grader. Dela tinade laxfiléer i mindre bitar.  Skär paprika, broccoli  i bitar. Tina och dela haricots verts  i mitten. Vispa ihop kokosmjölk, currypasta och paprikapulver i en ugnssäker form.Smaka av såsen med salt, svartpeppar och limejuice. Tillsätt grönsakerna därefter laxbitar. Ringla över olivolja och gratinera i ugnen i 20-25 minuter. Servera med jasminris och njut! ( se receptet här för ris).  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Lax med asiatiska smaker -Zofias kök

Lax med asiatiska smaker

11 jan, 2023 Lax med asiatiska smaker Enkelt att laga, tar mindre än 15 minuter att tillaga denna magiskt goda laxrätt. Servera med nudlar eller ris och njut! Om ni gillar asiatisk mat, då är detta receptet ett måste att testa!     4 port 15-20 min INGREDIENSER 500 g lax (4 bitar) Salt & peppar 3 vitlöksklyftor 1 msk riven ingefära ½ dl flytande honung 1 dl sweet chilisås 1 dl japansk soja 1 msk sesamfrön ½ purjolök (gärna den gröna sidan) ½ dl vatten Olja till stekning Chili paprika, till topping GÖ SÅ HÄR Värm upp en panna och stek laxen på båda sidor. Salta och peppra. Lägg laxfiléerna på en tallrik. Ställ åt sidan.  Skala och pressa vitlöksklyftorna och riv ingefäran. Fräs dem i samma stekpanna i några minuter. Tillsätt honung, soja, sweet chilisås, vatten och sesamfrön. Finhacka purjolöken och skölja noggrann, blanda ner i såsen. Låt det puttra i ca 2-3 minuter. Lägg laxfiléerna i såsen och ringla över såsen så att laxen täcks ordentligt. Server och njut! MER RECEPT Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
sushi-tårta

Sushi-tårta

Sushi-tårta 14 sep 2023 Jag och min dotter älskar sushi så vi tänkte testa att göra en sushi-tårta som hon har sparat ett recept på TikTok. Och det blev riktigt gott , ni måste testa om ni älskar sushi.  Jag har använt ugnsbakad lax men funkar med kallrökt eller gravad lax. Eller testa med tonfisk, som också blir supergott.  4 port 45 min INGREDIENSER 400 g lax  1 krm salt  1 krm svartpeppar, nymald 1 stor skål kokt rundkornigt ris  1 msk risvinäger 1-2 mogen avokado  1 lite gurka  2-3 st torkade sjögräsblad  2 dl majonnäs  ca 1 dl sriracha majo Topping  Rostad lök  Rostade sesamfrö ca 2 dl sojabönor, frysta   GÖR SÅ HÄR Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Ringla lite olja och krydda med  salt och peppar.  Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30-35  minuter. Ta ut och låt svalna helt. Halvera och kärna ur avokado. Dela avokado i skivor. Finhacka gurkan. Blanda det kokta riset med vinäger. Ta fram en form ca 20×25 cm. Börja att bygga din sushitårta. Varva sedan  med ris, avokado, gurka . Klicka lite majonnäs på och ringla över  sriracha mayo. Lägg på sjögräs-blad och den ugnsbakade laxen ( drar isär den med en gaffel innan). Toppa med sojabönor, rostad lök och sesamfrö. Ringla sedan lite sriracha mayo och klicka på majonnäs. Servera och njut! Vargen & Thor Kroma grytset Annons: Salt- och pepparkvarn KLICK HÄR KLICK HÄR ASIATISKT Laxtacos med asiatiska smaker ASIATISKT Vegetariska Vårrullar ASIATISKT Pad Thai med risnudlar ASIATISKT Orange Chicken # Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax . Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Stekt ris med räkor -Zofias kök

Stekt ris med räkor

Stekt ris med räkor 11 aug 2023 Det kan vara en av de enklaste och godaste maträtt! På bara några minuter har du en  supergod lunch eller middag. Perfekt att laga på överbliven ris, och du måste inte använda den grönsaker som står på ingredienslista utan tar det du hittar i din frys och kyl.  Som alltid kan du anpassa receptet genom att experimentera med olika grönsaker, kryddor och smaksättningar efter dina önskemål.  4 port 15 min INGREDIENSER   6 dl kokt ris ( gärna från gårdagens ris, jag har använt  jasminris men går lika bra med basmatiris) 3 ägg 1 lök, finhackad 1 mellan stor morot 1 salladslök eller  ½ purjolök ( gärna den gröna sidan) 2 dl gröna ärtor, frysta 200 g räkor, skalade 3 msk japansk soja 1 msk fiskfond eller ½ buljongtärning   1 msk sesamolja  Pressad saft av 1 lime  Koriander eller salladslök, till servering   GÖR SÅ HÄR   Värm upp en wok eller djup stekpanna på medelhög värme med olja.  Vispa upp äggen lite  lätt och häll ner  i pannan och rör om. Blanda runt tills de blir små till bitar. Lägg äggen på en tallrik och ställ åt sidan. Hacka purjolök och skölj noggrann. Skala och grovhacka löken och tärna morötter. Fräs dem i stekpanna i 5  minuter tills de är lite mjuka. Tillsätt ärtor och räkor och stek i ca 3 minuter. Tillsätt det kokta riset i pannan och blanda väl med grönsakerna. Häll på soja, fiskfond och sesamolja över riset och blanda väl. Du kan också tillsätta lite salt och peppar efter smak. Tillsätt de stekta äggen i pannan och blanda allt tillsammans.Slutligen pressar du lime. Strö över hackad koriander eller salladslök vid  serveringen. Vargen & Thor Kroma grytset Annons: Salt- och pepparkvarn KLICK HÄR KLICK HÄR ASIATISKT Laxtacos med asiatiska smaker ASIATISKT Vegetariska Vårrullar ASIATISKT Pad Thai med risnudlar ASIATISKT Orange Chicken # Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax . Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
​​Spicy nudlar med köttfärs

​​Spicy nudlar med köttfärs

Spicy nudlar med köttfärs på 11 aug 2023 Middag på10 minuter. Spicy nudlar med köttfärs och en härlig blandning söt, syrlig och het  smak.  Som alltid kan du anpassa receptet genom att experimentera med olika grönsaker, kryddor och smaksättningar efter dina önskemål.    4 port 15 min INGREDIENSER 1 msk färsk ingefära, riven   2 vitlöksklyftor, finhackade ½ dl olja till stekning  250 g äggnudlar eller risnudlar 300 g köttfärs 1 röd paprika, strimlad  2 st morötter, strimlad          Sås:  1-2 tsk sambal ( utesluta om du inte gilla stark) 2 msk japansk soja  1,5 dl sweet chili  1 dl ostronsås  1 msk flytande honung  1 dl vatten  2 tsk sesamolja 1 lime, pressad saft  Topping:  Färsk koriander eller persilja  Sesamfrö till servering  Chiliflakes  GÖR SÅ HÄR   Skal och vitlök och ingefära. Finhacka  och riv ingefära. Värm oljan i en wok eller stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt ingefära och vitlök, och stek några minuter. Tillsätt köttfärsen i pannan och bryn hastigt på hög värme, stek tills den är genomstekt. Tillsätt tärnad  paprika och morot i pannan. Fräs i några minuter tills grönsakerna börjar mjukna men fortfarande har krispighet. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen i en  skål och häll i över köttfärsen och grönsakerna. Blanda väl så att smakerna fördelas jämnt.  Lägg de kokta nudlarna i pannan och blanda dem med köttfärsen och grönsakerna. Ringla sesamolja för extra smak och glans. När allt är ordentligt blandat och uppvärmt, ta bort från värmen. Servera nudlarna direkt, toppa med  hackad färsk persilja/koriander och sesamfrön.  1 kg lax 1 nypa salt 100 g soltorkade tomater i olja 1 dl creme fraiche 1 msk grön pesto 2 st vitlöksklyftor 50 g riven parmesanost 2 msk olivolja Några blad färsk basilika PANERING 1 ½ dl vetemjöl 1/2 dl majsstärkelse 2 tsk bakpulver 1 ½ msk paprikapulver Salt & peppar 1/2 tsk chilipulver 2 tsk grillkydda SÅS 2 vitlöksklyfta, riven 2 dl sweet chilli 2 mak ostronsås 1 msk ingefära, riven ½ dl ketchup 2 msk japansk soja 2 tsk sesamolja 2 msk farinsocker eller strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Dela kycklingen i munsbitar. Blanda yoghurt, vitlök och salta. Vänd runt kycklingen i marinaden. PANERING Panering:Blanda ihop alla ingredienser till paneringen i en djup skål och vänd kycklingen bitar runt så att den täcks överallt. Ställ åt sida. FRITERA Hetta upp olja i en djup kastrull. Fritera kycklingen i flera omgångar tills de är riktigt gyllenbruna och krispiga ( ca 2 min). Ställ på en hushållspapper och låt olja rinna av. SÅS 3. Blanda ihop samtliga ingredienserna till såsen i en skål. 4. Hetta upp en djup stekpanna med olja. Häll i såsen och låt kokas hastigt på hög värme. Lägg den friterade kycklingen i pannan och vänd runt så att de täcks helt. Toppa med salladslök och strö sesamfrön över. Servera med ris eller i en salladsblad. ASIATISKT Laxtacos med asiatiska smaker ASIATISKT Vegetariska Vårrullar ASIATISKT Pad Thai med risnudlar ASIATISKT Orange Chicken # Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax . Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
kycklingwok zofias kök

Kycklingwok

HEM> RECEPT> KYCKLING> Kyklingwok Kycklingwok 7 maj 0223 Kycklingwok är något jag lagar väldigt ofta men nyligen har jag upptäckt en hemlighet som tar din kycklingwok till helt annan nivå. När ni själva får prova receptet kommer ni förstå det magiska bakom dessa hemliga ingredienser. Bakpulver eller bikarbonat använder jag för att  kycklingen ska bli mörare och saftigare.  4 port 30-35 min INGREDIENSER Ingredienser:– 1 kg kycklingfilé– 2 tsk bakpulver eller bikarbonat– 1,5 msk majsstärkelse– 2-3 vitlöksklyftor, pressade– Salt & peppar, efter smak– 1 röd paprika– 1 grön paprika– 1 knippa salladslök– 1 lagom stor zucchini– Cirka 200 g färska champinjoner– 1-2 morötter– Olja till stekning Sås:– 1 dl sweet chilisås – 2 msk farinsocker eller strösocker– 1 dl ostronsås– 2-3 msk japansk soja– 1 msk majsstärkelse– 1 msk riven färsk ingefära– 1 msk risvinäger– 1 kycklingbuljongtärning eller fond (löses upp i 1 dl kokande vatten) GÖR SÅ HÄR   Skära kycklingen i tunna strimlor. Blanda med  majsstärkelse, bakpulver, salt och färskpressad vitlök. Skala moroten och skär den sedan i smala stavar, skär paprikan, champinjonerna och zucchinin och salladök  i mindre bitar. Ställ åt sidan. .Lösa buljongtärningen i 1 dl kokande vatten. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en skål. Hetta upp en stekpanna eller wok med olja och stek kycklingen på hög värme. Lägg den färdigstekta kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan. I samma panna, stek grönsakerna och champinjonerna hastigt tills de får en stekyta. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och häll över den såsen. Koka i 1-2 minuter på hög värme tills såsen har tjocknat lite.  Servera nudlar eller ris och njut! MER RECEPT Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.