Piroger

APRIL 24, 2021

Piroger med köttfärs- eller kalkon. Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är  i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen mums.

Brödet är så enkel att baka, på ca 1,5 timme har du nybakat bröd och blir det över går jättebra att frysa in.

15 st piroger

60 min

Ingredienser:

  • 5 dl vatten, ljummet 
  • 30 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 12-13 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honung 
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg till pensling
 
Fyllning alt.1:
 
 
  • 300 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk paprikapulver 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Svartpepear
  • Olja till stekning 
  • ca 3 dl riven ost, valfri sort 
  • Tomatsås
    Fyllning alt. 2:
    • Kalkun
    • Ost 
    • pesto
    • Organo
    • Tomatsås HÄR

     

    Gör så här:
    1. Rör ut jästen i degvätskan i en bunke. Tillsätt salt, olja  och honung samt hälften av mjölet och rör ihop till en lös deg.
    2. Tillsätt smöret och resten av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie i ca 50-60 minuter.
    3. Fyllningen: Hacka löken och vitlök och fräs i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och stek tills den blir helt genomstekta. Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. 
    5. Ta upp degen på en mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla varje till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter. 
    6. Bre på med tomatsås, fördela färsen på ena halvan av rundeln och strö över osten, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel eller vik ihop kanter men fingrar.
    7.  Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl.
    8. Grädda pirogerna mitt i ugnen 15-20 minuter. 
    9. Låt svalna på plåten täck med kökshandduk. Det går jättebra att frysta in.

ANNONS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.