Pogača är ett bröd som inte behöver jäsa, ett traditionellt bröd på hela Balkan. Brödet passar utmärkt till gryta men speciellt till röror eller grillad paprika med fetaost.
4 port
45 min
Ingredienser
1,5 dl mjölk
1,5 dl yoghurt
0,5 dl raps eller solrosolja
1 ägg
1 msk torrjäst
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
8,5 dl vetemjöl + till utbakning
Grillad paprika med fetaoströran:
5 st röda elle gula spetspaprikor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja, till stekning
2,5 dl Crème fraiche
100 g fetaost
1 krm chiliflakes
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader under-och över värmen.
Börja med att blanda de blöta ingredienserna. mjölk, yoghurt, ägg, olja. Rör om.Tillsätt jäst, salt, bikarbonat och mjöl lite åt gången samtidigt som du knåda degen. Fortsätt att knåda i ca 5-10 minuter eller tills du får en smidig och elastisk deg.
Forma till en boll och låt vila i 10 minuter.
Klä en rund form 30 cm i diameter med bakplåtspapper och mjöla lite. Lägg ner degen i formen och platta. Nagga i toppen med en gaffel och grädda i 20-25 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ta ut och linda direkt in en kökshandduk.
Grillad paprika med fetaoströra: Grilla paprikor i en torr stekpanna på båda sidor så att skalet blir svart runt om. Lägg paprikor på en tallrik och täck med en plastfolie. Låt dem svalna och skala sedan försiktigt bort det brända, yttre skalet.
Skala och hacka vitlök. Fräs i en stekpanna med olja. Tillsätt yoghurt och och smula ner fetaost. Tillsätt sedan paprikan och vänd runt. Salta och peppra. Toppen med lite chiliflakes. Server med nybakade pogaca och njut!
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.