Pogača är ett bröd som inte behöver jäsa, ett traditionellt bröd på hela Balkan. Brödet passar utmärkt till gryta men speciellt till röror eller grillad paprika med fetaost.
4 port
45 min
Ingredienser
1,5 dl mjölk
1,5 dl yoghurt
0,5 dl raps eller solrosolja
1 ägg
1 msk torrjäst
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
8,5 dl vetemjöl + till utbakning
Grillad paprika med fetaoströran:
5 st röda elle gula spetspaprikor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja, till stekning
2,5 dl Crème fraiche
100 g fetaost
1 krm chiliflakes
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader under-och över värmen.
Börja med att blanda de blöta ingredienserna. mjölk, yoghurt, ägg, olja. Rör om.Tillsätt jäst, salt, bikarbonat och mjöl lite åt gången samtidigt som du knåda degen. Fortsätt att knåda i ca 5-10 minuter eller tills du får en smidig och elastisk deg.
Forma till en boll och låt vila i 10 minuter.
Klä en rund form 30 cm i diameter med bakplåtspapper och mjöla lite. Lägg ner degen i formen och platta. Nagga i toppen med en gaffel och grädda i 20-25 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ta ut och linda direkt in en kökshandduk.
Grillad paprika med fetaoströra: Grilla paprikor i en torr stekpanna på båda sidor så att skalet blir svart runt om. Lägg paprikor på en tallrik och täck med en plastfolie. Låt dem svalna och skala sedan försiktigt bort det brända, yttre skalet.
Skala och hacka vitlök. Fräs i en stekpanna med olja. Tillsätt yoghurt och och smula ner fetaost. Tillsätt sedan paprikan och vänd runt. Salta och peppra. Toppen med lite chiliflakes. Server med nybakade pogaca och njut!