Det här brödet kräver ingen knådning, det bara att röra ihop en deg på bara några få minuter och låt jäsa. Resultatet blir saftig och fluffigt bröd. Ni måste testa!
1 plåt
2 tim
INGREDIENSER
25 g färsk jäst
4 dl ljummen vatten
1 tsk socker
1 dl raps-eller solrosolja
4 dl rivna morötter
11-12 dl vetemjöl (spara ½ dl till utbakning)
1 tsk salt
Gör så här:
Lös upp jästen i vatten i en bunken. Tillsätt salt, socker och olja och rör om.
Tillsätt hälften av mjölet och rör om med en träslev. Vänd ner den rivna morötterna och fortsätt att röra om. Blanda ner resten av mjölet, lite åt gången och sluta när det fortfarande är lite klibbigt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30-40 minuter.
Klä en långpannan 30×40 cm med bakplåtspapper. Släpp upp degen på en väl mjölat bakbord. Mjöla dina händer och och platta jämna. Dela den i önskade stora bitar och strö över lite mjöl. Låt sedan jäsa under en kökshandduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt .
Ta ut brödet, låt svalna på plåten täckt med en kökshandduk, ta ut bröden ur plåten och låt svalna helt på ett galler.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.