Nattjästa baguetter

27 januari 2023

Baguetter som jag brukar bakat är nattjästa vilket innebär att degen jäst över natten och bakas ut på morgonen. Helt underbart att känna doften av nygräddade baguetter på en lördagsmorgon. Och bäst av allt att du behöver inte ens att knåda degen utan  bara att röra ihop med en träslev till en kletig deg.

Men vill du hellre äta nybakt bröd på t.ex. till middag med till en god soppa. Då kan du göra degen på morgonen och baka ut dem mot kvällen. 

2 st

1 tim

INGREDIENSER

 • 4 dl kallt vatten
 • 12 g färskt  jäst
 • 2 msk olivolja 
 • 1 tsk socker 
 • 8,5 dl vetemjöl ( + ca 1 dl till utbakning)
 • 1 tsk salt

Gör så här 

 1. På kvällen: Mät upp vatten i en bunke. Smula ner jästen och lös upp. Tillsätt olja, socker och salt. Rör om. 
 2. Tillsätt vetemjölet lite åt gången och blanda väl med en träslev, degen ska inte knådas.. Blanda ihop till en ganska kladdig deg. Täck bunken med en plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten i cirka  8-10 timmar.
 3. På morgonen: Skrapa försiktigt ut degen på ett väl mjölat bakbord. Strö över lite mjöl och vik degen genom att vika ihop den till ett paket, (det är viktigt att inte knåda degen för länge då slår du sönder dom fina bubblor som finns i degen).  Låt degen vila i 10 minuter.
 4. Dela degen i 2 delar. Mjöla dina händer och forma försiktigt degen till en avlång baguetter och snurra ändarna lite lätt (för att få baguetten tvinnad). Lägg baguetterna på en mjölad bakplåtspappret och strö på lite mjöl. Låt jäsa i ca 15 min. 
 5. Värm upp  ugnen på 250 grader och ställ i en plåt låt den bli varm.
 6.  Dra försiktig bakplåtspapper i den varma plåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen och kasta samtidigt 2-3 st isbitar. Stäng luckan snabbt så att ångan stannar kvar i ugnen. 
 7. Grädda baguetterna 12-15 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg.
 8. Låt baguetter svalna på en galler.

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.