HEM> RECEPT> TILLBEHÖR

21 jan 2024

Turkisk bröd

Pide är ett traditionellt turkiskt tunnbröd  (känd även som Ramazan Pidesi för brödet baka under Ramadan månad). 

Första gången jag åt detta bröd hos min turkiska vän tillsammans med svart te och fetaost, det var det godaste bröd  jag hade ätit. Och idag försökte jag återuppleva det. 

ANONNS:

Edit Template

4 port

1,5 tim

INGREDIENSER

  • 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2-3 msk turkisk yoghurt + en äggula för pensling
  • 1  msk sesamfrön + 1-2 tsk svartkummin

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm mjölken till fingervarmt. Häll det i bunken och smula ner jäst. Rör om tills jäste löses upp. Tillsätt socker,  olja och rör om. 
  2. Tillsätt mjölet (spara 1 dl av mjölet) lite i taget och rör ihop degen med en träslev. Tillsätt salt och fortsätt att blanda tills all mjöl är inblandat. 
  3. Täck bunken med en plastfolie och låt degen vila i ca 20 min.
  4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta  degen förhand i ca 5-7 minuter (tänk på att inte överdosera med mjölet, degen ska vara lite kladdig).
  5. Täck den med plastfolie och låt den jäsa i 30-45  minuter. 
  6. Sätt ugnen på 200 grader.  
  7. Ta upp degen och lägg den direkt i en plåt klädd med en bakplåtspapper. Platta upp till en rund cirkel 35 cm i diameter eller göra fler små bröd. Gör mönster med fingrarna på brödet.
  8. Blanda äggula och yoghurt. Pensla brödet med äggblaneringen och strö över sesamfrö.
  9. Grädda mitt i  ugnen i ca  15-20 minuter eller tills bröden får en gyllenebrun. Ta upp brödet och låt svalna på galler täckta under en kökshandduk.

ANNONS:

Edit Template

Du kanske också gillar

Crispy fish tacos
Ugnsbakad lax med krämig avokado-sås
Laxpasta i en krämig sås med spenat och soltorkade tomater
Panerad fisk med skolans kallsås Zofias kök
Ugnsbakad lax i ett foliepaket
Gratinerad lax Zofias kök
Torskfile i mustig tomatsås Zofias Kök
Krämig laxpasta
Lax med asiatiska smaker -Zofias kök
laxgratäng med kokosmjölk
Ugnsbakad lax med panko & parmesantäcke
Ugnsbakad torskrygg
Pankopanerad rödspätta med remouladsås och ugnsrostad potatis
Ugnsbakad lax med asiakiska smaker Zofias kök
Fiskgratäng med purjolök och fetaost Zofias kölk
Lax i krämig purjolök och ajvar-röran
Ugnsbakat lax med spenat & soltorkade tomater
En snabbt variation av sushi Zofia kök
Smörstekt torskrygg med citron & honung
ugnsbakat ris med lax
Lax med italienska smaker

ANONNS:

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here