HEM> RECEPT> BRÖD

9 dec 2024

Matbröd

 Det är något magiskt med det ögonblick när brödet kommer ut ur ugnen, fortfarande varmt och lockande. För mig är det som om världen står stilla ett ögonblick medan jag tar in den underbara doften och känslan. 

Mjukt och fluffigt matbröd som passar till det mesta. Det går även utmärkt att frysa in, perfekt att ta fram till mellanmål eller när du lagar soppa att servera till.



Luftig och mjuk matbröd

6 st

1 tim

INGREDIENSER

 

    • 25 g färsk jäst 
    • 2,5 dl fingervarmt vatten 
    • 1 msk honung 
    • 1 tsk salt 
    • 6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning 

GÖ SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarm vattnen och rör om tills jästen har löst sig.

     

  2. Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.

     

  3. Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.

     

  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar och forma dem till bollar. Platta lite lätt till cirka 10 cm i diameter. Lägg dem på en mjölat kökshandduk. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.

     

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Förvärm plåten så att den blir riktigt varm.

     

  6. Ta ut plåten och lägg försiktigt ner brödet direkt på den heta plåten ( enklaste sättet att flytta över degcirklarna är att lyfta upp duken samtidigt som du lägger ena handen ovanpå och lyft upp snabbt).

     

  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.

     

  8. Ta upp brödet från plåten och låt det svalna under en kökshandduk.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Nattjäst- Libanesisk bröd med zaatar
Tikka masala med paneer-ost
Ugnsbakade vita bönor med hembakat bröd
Nattjästa morotsfrallor
Formfranska
Taziki
Semlor zofias kök
pasta zofias kök
Julbröd med frukt och frön
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Semla Croissant Zofias kök
Ett knaprigt och glutenfritt fröknäcke
Recept Pitabröd Zofias Kök
Lepinja-bröd
Lövbiff- och champinjon pasta.
Naanbröd
Brioche-hamburgerbröd
Tunnbröd i stekpanna Zofias kök
Nattjäst-bröd
Pogača
Nattjästa baguetter Zofias kök
Focaccia med fetaost
Minibaguetter
Världens godaste smördegs frallor
Grytbröd med surdegsbröd
Vitlöksbröd
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter
Brytbröd med ost
Hembakat Hamburgerbröd
Vitlöksbröd med västerbottensost
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Luftiga frallor
Fluffig bröd
Rågbröd i långpanna
Surden_Zofias Kök
Simit
Lepinja-bröd
Naanbröd i stekpanna

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.