Kolpita/Burek 

9 juli, 2023

Kärt barn har många namn. Burek är en frasig paj som är mycket populär i Balkanländer- na, Turkiet och Mellanöstern, och det finns tusen olika sätt att göra den på. Vi arli-romer kallar just den här formen kolpita. Att baka kolpita från grunden kräver tålamod och en särskild teknik som går i arv. Och jag kan säga att det krävs många försök innan man blir bra på det! Jag minns när jag var liten och bara satt och stirrade på mormor och mamma, på hur snabba de var och hur de kunde dra i den tunna degen utan att den sprack. Då tänkte jag att en dag ska jag också var lika snabb som mormor och mamma.

Receptet kommer ur min kokbok “Zofias Romska Balkanmat”

Tips: Burek kan också göras på färdig filodeg som säljs i kyldisken
i många butiker. Titta på receptet på förra uppslaget för att se hur jag gör då.

4-6 poet

1,5 tim

Ingredienser: 

 • 10–11 dl vetemjöl
 • 5 dl vatten, fingervarmt
 • 2 tsk salt
 • 2 dl raps- eller solrosolja till utbakning och pensling

Fyllning:

 • 500 g fetaost

Gör så här:

 1. Mät upp hälften av vetemjölet i en bunke. Häll i vatten och salt och arbeta ihop degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills du får en smidig och elastisk deg, knåda i cirka 10 minuter. Täck degen med plastfolie och låt den vila i cirka 20 minuter.
 2. Dela degen i 8 lika stora bollar. Kavla ut en boll i taget till en cirkel, cirka 15 centimeter i diameter, och pensla dem ordentligt med olja. Lägg cirklarna ovanpå varandra på en smord bricka eller ett fat. Pensla varje cirkel ordentligt så de inte klibbar ihop. Täck över med plastfolie och låt vila i cirka 20 minuter.
 3. Värm upp ugnen till 200 grader, över- och undervärme.
 4.  Lägg en ren bordsduk, minst 2 1⁄2 × 2 meter, på en stor arbetsyta, till exempel ett matbord. Lägg på en degplatta. Dra försiktigt i kanterna tills du har en tunn deg som nästan går att se igenom, cirka 50 centimeter i diameter eller så stor som det går. Smula fetaosten över hela degen och ringla över lite olja. Lyft sedan ena kanten av duken och rulla med dukens hjälp ihop degen till en lång korv.
 5. Forma korven till en snurra och lägg den på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med olja. Fyll och rulla ihop resten av degcirklarna på samma sätt som den första och bygg på snurran vartefter.
 6. Grädda din kolpita i mitten av ugnen i 30–35 minuter eller tills den har en gyllenbrun färg. Servera direkt med grekisk yoghurt att doppa i eller dricka till. 

Recept som kommer få dig lyckas i köket.