HEM> RECEPT >BALKAN MAT Sarma
 
 

Sarma -Kåldolmar

9 juli, 2023

(Reklam för min bok) Kåldolmar är en klassiker i Balkan och många andra delar av världen. Sarma är fest för mig, när sarma rullades, då var det något som skulle firas. Det kunde vara nyårsafton, bröl- lop eller andra högtider, och oftast lagades en stor sats – för sarma ska ätas i flera dagar. Här har jag serverat dem med lite stekt chorizo på toppen.

Receptet kommer ur min kokbok “Zofias Romska Balkanmat” BESTÄLL BOKEN HÄR

4-6 poet

2,5 timmar

  • 1 stort helt surkålshuvud (ca 1 1⁄2 kg)
  • 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1⁄2 dl rundkornigt ris (risottoris)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk Vegeta (allkrydda från
  • Balkan, går att ersätta med
  • grönsaksbuljong) 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen 3 lagerblad
  • 1 liter vatten
  • 1⁄2 dl raps- eller solrosolja till
  • stekning

 

Gör så här:

1. Förbered surkålen genom att plocka loss alla bladen. Skär bort de hårdaste delarna som varit närmast stocken. Lägg kålbladen i kokat vatten en stund. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av i en sil.

2. Skala lök och vitlök och finhacka. Stek dem i olja på medel- värme i 2–3 minuter eller tills de blir mjuka utan att ta färg.

3. Lägg färsen i en bunke och blanda i den stekta löken. Tillsätt ris, paprika, Vegeta, salt och peppar. Blanda allt ordentligt till en smet.

4. Klicka ut ungefär en matsked av färsblandningen på ett kålblad, vik in kanterna över fyllningen och rulla ihop så att kålbladet stängs helt. Fortsätt tills alla blad är slut.

5. Lägg några av de bortskurna bitarna från kålbladen i botten av en större gryta. Placera sedan kåldolmarna tätt i grytan. Lägg i lagerblad och häll över kokt vatten, precis så att det täcker kåldolmarna. Låt puttra med lock på i 1 1⁄2–2 timmar på medelvärme. Eventuellt kan det behöva tillsättas mer vatten om det är på väg att koka torrt. Servera med en klick crème fraiche, lite stekt chorizo om du vill, samt en brödbit.

 

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

ANONNS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.