Blåbärskaka med citronfrosting

Mjuk, läcker och saftig blåbärskaka med frisk citronfrosting. Kombinationen av  blåbär och citron är verkligen någon jag älskar! Men det går också fint att servera kakan utan frosting, den är lika god som bara blåbär. 

10-12

45 min

INGREDIENSER

 

        • 50 g smör, smält
        • 1 dl mjölk
        • 2 ägg
        • 1,5 dl socker
        • 3,5 dl vetemjöl
        • 2 tsk bakpulver
        • 1 krm salt
        • 3 dl blåbär (färska eller frysta)
        • 1 msk majsstärkelse ( till blåbär)


          Citronfrosting:
          • 125 g färskost (t.ex. philadelphia)
          • 100 g smör, rumstempererat
          • 1 dl flomsocka
          • Skal + saft  från 1 citron ( gärna ekologi

GÖR SÅ HÄR

    1. Sätt ugnen på 175 grader under-och över värmen.
    2. Klä en form med  löstagbar kant, 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
    3. Smält smör i en kastrull. Dra bort av värmen och tillsätt mjölk. Ställ åt sidan.
    4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna  därefter smör -balningen. Vänd försiktig runt till en klumpfri smet.
    5.  Blanda blåbär och majsstärkelse i en skål och vänd försiktigt ner i  smeten så att de fördelas jämnt.
    6.   Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30  minuter.
    7. Lös upp kakan ur formen och låt svalna helt. Under tiden kan du göra citronfrosting.
    8. Citronfrosting: Börja med att vispa smöret till en fluff. Tillsätt färskost, florsocka, citronzest och saft. Fortsätt vispa till en krämig konsistens.
    9. När blåbärskakan har svalnat helt, bred försiktigt frostingen över kakan med en spatel eller en kniv.
    10. Du kan dekorera kakan med  färska blåbär  och citronmeliss. 

ANONNS:

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2023 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd.