Edit Template
HEM> RECEPT> TILLBEHÖR

15 dec 2020

Trilece

Trilece är mjuk kaka som uppskattas världen över men även i hela balkan. Kakan som man blötlägger i tre sorters mjölk, och täckas med karamellsås. Otroligt god och man gillar karamell. 



Trilece

6-8 port

45-50 min

INGREDIENSER

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 dl mjölk

    Att doppa kakan med:

    • 2 dl vispgrädde
    • 2  1/2 dl kondenserad (sötad)
    • 1 dl mjölk
    • 1 nypa salt

    Karamellsås:

    • 2 dl strösocker
    • 1 1/2  dl vispgrädde
    • 25 g smör
    • ½ tsk salt 

    Garnering:

    • 50 g vit choklad
    • 1/2  dl grädde




GÖR SÅ HÄR

      1. Kakan: Sätt ugnen på 180 grader under och över värmen.
      2. Klä en form med bakplåtspapper ca 20×32 cm.
      3. Separera äggulor från äggvita.
      4. Vispa äggulor med strösocker, tills socker och kristaller försvinner. Tillsätt mjölk under vispning.
      5. Blanda ihop de torra ingredienser och vänd sedan ner i äggsmeten ( vispa inte utan bara vänd med hjälp av en slickepott).
      6. Vispar äggvita till en hård skum. Vänd försiktig marängen i äggsmeten.
      7. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen.
      8. Stick generöst många hål i kakan med grillpinne eller gaffel så att mjölkblandningen går in i kakan. Blanda alla tre mjölsorterna i en kana. Häll mjölkblandningen över kakan. Låt kakan absorbera mjölken i ca 1 timme.
      9. Karamellsås: Smällt socker i en tjockbottnad kastrull (sockret ska smälta tills den blir gyllene i färgen). Häll  försiktigt ner grädde under omrörning. Låt sjuda ca 5 minuter på medelvärme. Dra bort kastrullen från värme. Tillsätt smör och salt och rör om.  Häll upp i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
      10. När kolasåsen har svalna häll över på hela kakan (skaka formen så att kolasåsen kommer genom).
      11. Hacka den vita choklad och blanda med het grädde till en slät ganache.
      12. Garnera: Fyll en spritspåse ( har du inte en spritspåse går även bra att använda en fryspåse och klipp sedan ett lite hål) ringla sedan den vita choklad i render på kaka. Använd en tandpetare och dra på de vita ränder så att kakan får ett fint mönster.
      13. Förvaras kakan i kylen och ta gärna fram en stund innan serveringen.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Proja/ mjuk majskaka
Cevapcici -zofias kök
Kolpita -Burek Zofias kök
Lepinja-bröd
Marängtårta (Ledeni vjetar torta)
Recept Pitabröd Zofias Kök
Nutella Baklava
Mormors hemmagjord Ajvar
Recept på Balkan Cevapcici av Zofias Kök
Recept Ugnsbakade bönor Zofias Kök
Ugnsbakad ris Tava
Färsfyllda paprikor
Pannkakor på Balkas vis
Potatis och morotssoppaa
sarma
Medenjaci kolaci
Trilece
Fyllda paprikor Zofias Kök
Filodeg burek
Baklava Zofias Kök
Krompir salata- potatissallad
Ugnsbakade vita bönor med hembakat bröd
Recept Krofne Munkar Zofias Kök

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.