Edit Template

5 mars 2025

Ugnsstekt Lammstek

En saftig och smakrik lammstek, marinerad med vitlök, chili, citron och tomatpuré för en härligt kryddig och frisk smak.
Jag har alltid sagt att jag inte gillar lammkött – men det ändrades efter min resa till Oman. I höstas reste jag dit och fick smaka den absolut godaste lammrätten jag någonsin ätit. Det inspirerade mig att laga den själv – med min egen touch!



Ugnsstekt Lammstek
Ugnsstekt Lammstek.

ANNONS:​

Edit Template

4-6 port

15 min + 4-5 tim

INGREDIENSER

  • Lammstek med ben – ca 3 kg

    Marinad:

    • 1 gul lök
    • 1 chilifrukt
    • ½ dl olivolja
    • 4 vitlöksklyftor, hackade
    • ca 20 g färsk persilja, hackad
    • Saft av 1 citron
    • 1,5 msk grillkrydda
    • 1 tsk gurkmejan
    • 1 tsk curry
    • 1 tsk salt
    • 2 krm svartpeppar
    • 1 dl tomatpuré
    • ca 3–4 dl vatten (mer vid behov)

Saffransris:

  • 3 dl basmatiris
  • 4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 msk raps eller solrosolja
  • 1,5  tsk  salt
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk varmt vatten (för att lösa upp saffran)
  • 2 msk smör (för att pensla riset vid servering)

Till resvering: 

  • Friterad gul lök
  • Nötter 
  • Torkad tranbär 

GÖR SÅ HÄR

 

  1. Förbered marinaden:
    Mixa eller finhacka lök, chili, vitlök och persilja.
    Blanda sedan med olivolja, citronsaft, grillkrydda, gurkmeja, curry, salt, peppar och tomatpuré  till en jämn marinad.
  2. Förbered köttet:
    Putsa lammsteken och gör flera små snitt i köttet med en kniv. Gnid in hela steken ordentligt med marinaden.
    Låt i minst 1–2 timmar, gärna över natten i kylskåp för extra smak.
  3. Sätt ugnen på 150 grader ( under och övervärme).
  4. Lägg lammsteken i en ugnsform och häll i vatten i botten av ugnen och täck med aluminiumfolie.
    Tillaga i ugnen i 4–5 timmar eller tills köttet blir mör och går att dra i sär. 
    Ta bort folien under de sista 30 minuterna så att köttet får en fin yta.
  5. Låt steken vila 15–20 minuter innan du skär upp den.
    Servera gärna med potatis, ris eller en fräsch sallad.

     

    Saffransris:

    1.  Skölj basmatiriset i kallt vatten flera gånger för att få bort överflödig stärkelse.
      (Detta gör att riset blir luftigt och inte klibbigt.)
    2.  Mortla saffranet med lite socker för att frigöra smaken.
      Tillsätt 2 msk varmt vatten och låt saffranet dra i ca 10–15 minuter.
      Det ger riset en fin, gyllene färg och rik smak.
    3.  Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
      Tillsätt salt och det sköljda riset.
      Koka på medelhög värme i 7–8 minuter tills riset är halvkokt (al dente) – det ska vara mjukt men fortfarande ha lite tuggmotstånd.
    4.  Häll av riset i ett durkslag och spola det med kallt vatten för att stoppa kokningen.
      Låt riset rinna av ordentligt.
    5.  Smält smör och olja i en stor kastrull på medelvärme.
      Lägg i riset i högar eller i en pyramidform, så att ångan kan cirkulera och riset blir luftigt.
    6. Ta ca 2 dl av det kokta riset och blanda med saffransvattnet.
      Häll sedan det saffransfärgade riset jämnt över resten av riset i kastrullen.
    7.  Täck grytan med ett lock och lägg en ren kökshandduk mellan lock och gryta så att ångan stannar kvar.
      Låt riset ångkoka på låg värme i ca 30 minuter, tills det är mjukt och fluffigt.
    8.  Ta bort locket och fluffa försiktigt upp riset med en gaffel.
      Vänd upp det försiktigt på ett serveringsfat – gärna med det saffransgula riset överst.
  6.  

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template