Sambosa

8 juli 2023

Sambusa är traditionellt somaliska maträtt  som oftast fylls med köttfärs eller valfri fyllning som sedan friteras frasiga.Detta är ett grundrecept på sambusa. Du kan anpassa fyllningen efter dina egna smaker. 

Att tänka på: Degen ska inte vara för mjuk eller klibbig utan kanska kompakt, om du har gjord nån gång egen pastadeg så ska det ser ut som pastadeg eller pajdeg. 

20 st

1 tim

INGREDIENSER

Deg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl vatten, fingervarm 

Fyllning:

  • 400 g nötfärs
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 matskedar olivolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • ½ tsk kanel, mald 
  • 1 tsk gurkmeja 
  • Salt och peppar efter smak
  • ½ dl koriander eller persilja, finhackad 

Vete-klister: 

  • 2 msk vetemjöl
  •  2-3 msk vatten
  • ½ l olja till fritering 

Gör så här:

  1. Deg: Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten medan du knådar degen. Fortsätt knåda 5-7 minuter tills degen  går ihop ( det gör inget att degen är fast) Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila i ca 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen. 
  1. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den är genomstekt. Tillsätt  till kryddorna  och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål och låt  svalna helt. 
  1. Sambosa-förberedelse: Dela degen i ca 8 st små bollar och kavla ut varje boll till  en cirkel 15 cm. Skär cirkeln i hälften för att få två halvmånen. 
  2. Vik över plattan för att bilda en triangel, ta över den andra en halv  och pensla den övre kanten med lite mjöl lister för att fästa ihop.
  3. Fyll färsen med hjälp av en tesked. Stäng pirogen genom att nypa kanterna för att försegla sambusan ordentligt. Upprepa processen tills degen och fyllningen är slut.
  4. Fritering: Värm upp olja i en djup  kastrull till 180 grader
  5. Fritera sambusorna tills de blir gyllenbruna och krispiga på båda sidor, i ca 2-3 minuter. Ta bort sambosarna från oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.
  6. Servera dina sambosarna varma som en aptitretare eller som en del av en huvudrätt. 

ANONNS:

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

laxgratäng med kokosmjölk

Lax i röd currysås

HEM> RECEPT> FISKRÄTTER 7 jan 2024 Rödcurry lax i kokosmjölk Gratinerad lax med kokosmjölk och röd curry tillsammans med grönsaker. Snabblagad, lättlagad och perfekt vardagsrätt.

Till Receptet »
Lax med asiatiska smaker -Zofias kök

Lax med asiatiska smaker

HEM> RECEPT> Asiatisk Fisk och Skaldjur 11 jan, 2023 Lax med asiatiska smaker Enkelt att laga, tar mindre än 15 minuter att tillaga denna magiskt goda laxrätt.

Till Receptet »
sushi-tårta

Sushi-tårta

Sushi-tårta 14 sep 2023 Jag och min dotter älskar sushi så vi tänkte testa att göra en sushi-tårta som hon har sparat ett recept på

Till Receptet »
kycklingwok zofias kök

Kycklingwok

HEM> RECEPT> KYCKLING> Kyklingwok Kycklingwok 7 maj 0223 Kycklingwok är något jag lagar väldigt ofta men nyligen har jag upptäckt en hemlighet som tar din kycklingwok

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.