Sambosa

8 juli 2023

Sambusa är traditionellt somaliska maträtt  som oftast fylls med köttfärs eller valfri fyllning som sedan friteras frasiga.Detta är ett grundrecept på sambusa. Du kan anpassa fyllningen efter dina egna smaker. 

Att tänka på: Degen ska inte vara för mjuk eller klibbig utan kanska kompakt, om du har gjord nån gång egen pastadeg så ska det ser ut som pastadeg eller pajdeg. 

20 st

1 tim

INGREDIENSER

Deg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl vatten, fingervarm 

Fyllning:

  • 400 g nötfärs
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 matskedar olivolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • ½ tsk kanel, mald 
  • 1 tsk gurkmeja 
  • Salt och peppar efter smak
  • ½ dl koriander eller persilja, finhackad 

Vete-klister: 

  • 2 msk vetemjöl
  •  2-3 msk vatten
  • ½ l olja till fritering 

Gör så här:

  1. Deg: Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten medan du knådar degen. Fortsätt knåda 5-7 minuter tills degen  går ihop ( det gör inget att degen är fast) Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila i ca 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen. 
  1. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den är genomstekt. Tillsätt  till kryddorna  och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål och låt  svalna helt. 
  1. Sambosa-förberedelse: Dela degen i ca 8 st små bollar och kavla ut varje boll till  en cirkel 15 cm. Skär cirkeln i hälften för att få två halvmånen. 
  2. Vik över plattan för att bilda en triangel, ta över den andra en halv  och pensla den övre kanten med lite mjöl lister för att fästa ihop.
  3. Fyll färsen med hjälp av en tesked. Stäng pirogen genom att nypa kanterna för att försegla sambusan ordentligt. Upprepa processen tills degen och fyllningen är slut.
  4. Fritering: Värm upp olja i en djup  kastrull till 180 grader
  5. Fritera sambusorna tills de blir gyllenbruna och krispiga på båda sidor, i ca 2-3 minuter. Ta bort sambosarna från oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.
  6. Servera dina sambosarna varma som en aptitretare eller som en del av en huvudrätt. 

ANONNS:

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

sushi-tårta

Sushi-tårta

Sushi-tårta 14 sep 2023 Jag och min dotter älskar sushi så vi tänkte testa att göra en sushi-tårta som hon har sparat ett recept på

Till Receptet »
kycklingwok zofias kök

Kycklingwok

Kycklingwok 7 maj 0223 Kycklingwok är så enkelt och ändå så galet gott. Här hemma laga jag ganska ofta av det asiatiska köket men nu

Till Receptet »
Kycklingspett

kycklingspett

Grillad Kycklingspett 7 maj 0223 Tips på hur du får en riktig saftig kycklingspett på grillen. Kycklingspett är en klassiker i sommar som är både enkel

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.