
Bakad cheesecake med spröda kaksmulor och härliga bitar av nötter. Krämig och mäktig – med pistagekräm som bara smälter i munen.
Den här cheesecaken är bakad, vilket jag inte gör ofta. Här kommer mina tips för att lyckas med din bakad cheesecake. Det är viktigt att alla ingredienser är rumsvarma, såsom ägg, färskost och vispgrädde. En annan sak att tänka på är att gräddningstiden inte bör vara för hög värme, om du vet att din ugn är ganska effektiv sänk värmen till 165 istället för 170 grader. Efter ca 50 minuter ska du stänga av värmen och låt cheesecake stå kvar i eftervärmen. Cheesecake behöver stå i kylen i minst 5 timmar eller över natten för att sätta sig.
Botten:
Fyllning:
Garnering:
STEG 1:
Sätt ugnen på 170 grader under -och övervärme..
Botten: Fodra en springform (23-24 cm i diameter) med bakplåtspapper botten och sidor av formen.
STEG 2:
Smält smöret. Mixa digestivekexen till fina smulor. Blanda smulorna med smör och socker. Tryck ut kexsmulor ordentligt i botten av en formen. Mixa eller grovhacka nötter och blanda med sirap och smält smör.
STEG 3:
Fyllning: Rör ihop färskost med sockret , vaniljsocker och majsstärkelse till en slät smet. Tillsätt vispgrädde och äggen. Vispa ihop till en slät smet.
STEG 4:
Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 50-60 minuter. Stäng därefter av värmen och låt svalna i ugnen i ytterligare 30 minuter.
STEG 5:
Ta ut cheesecake och låt svalna lite i rumstemperatur, ställ sedan i kylen och låt den svalna helt i kylskåpet, hela över natten.
STEG:
Värm upp några sekunder pistagekrämen så den blivit följsam och bre över cheesecake. Dekorera med grovhackade pistagenötter runt om.