Den här krämiga pastan med svamp och zucchini har milda smaker och går snabbt att tillaga. Ett perfekt sätt att variera en vegetarisk middag i veckan.
4
30-35 Min
400 g pasta, valfri sort
1 schalottenlökar
2 vitlöksklyfta
100 g grönkål
1 mellan stor zucchini
250 g kastanjechampinjoner
3 dl matlagningsgrädde ( Mildas 4%)
1 grönsaksbuljong-tärning
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk kinesisk soja
25 g smör till stekning
2 msk olivolja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen i lätt saltad vatten.
Skal och hacka lök och vitlök. Skär upp zucchini i mindre, svampen i mindre bitar och grovhacka grönkål.
Fräs lök och vitlök i en stekpanna med olja tills den blir mjuk. Tillsätt grönkålen och zucchini och stek några minuter. Lägg sedan över på en tallrik.
Torka av pannan och lägg ner svampen och låt tills de släpper vätska och får lite färg. Lägg i en klick smör i pannan, vänd ner de stekta grönsakerna. Häll ner grädde, smula ner buljongen. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra i ca 3 minuter.
Tillsätt riven ost, och lite pastavatten. Tillsätt sojan och rör om.
Blanda sedan ner pastan och toppa med lite riven ost och servera det direkt.
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.