Maklouba med kött

4 juli 2023

Maklouba är en mycket populär risrätt från Mellanöstern. Rätten består av kött, ris och friterad potatis, grönsaker som kokar i en buljong i en gryta. När allt har tillagas kallt vänder man grytan upp och nedvänd på ett fat och du får en ristårta. Jag måste säga att det blev riktigt gott, kommer att laga flera gånger. 

4-6 port

1.5 tim

INGREDIENSER

Kött:

  • 500 g lammtekar 
  • 2 tsk allkrydda  
  • 1 tsk paprikapulver 
  • 1 tsk vitlökspulver 
  • 1 krm salt 
  • 1 krm svartpeppar 
  • 2-3 msk olja 

Grönsaker: 

  • 2-3 st stora potatis 
  • 1 stor auberginer
  • 1 röd paprika 
  • 1 gul paprika  
  • 2 gula lökar 
  • 2-3 tomater 
  • 1 dl olja till stekning  

Ris:

  • 4 dl basmatiris
  • 7-8 vatten 
  • 2 msk tomatpure 
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk sju sorters kryddor 
  • 1 dl mandel, till garnering 

Gör så här:

  1. Skölj riset tills vattnet blir helt  klar och låt det stå i blöt medan du förbereder grönsaker och köttet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Lägg köttet i en plåt och krydda med samtliga kryddor och stek i ugnen i ca 30 minuter. 
  4. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor och salta lätt på båda sidor. Låt dem ligga några minuter tills de börjar släppa vätska. Torka av med papper och stek mjuka i rikligt med rapsolja på båda sidor. Lägg sedan över på hushållspappret. 
  5. Skala och skiva i tunna skivor potatis och stek dem i olja. Lägg sedan över på hushållspappret. 
  6. Skala och dela löken i klyftor. Dela paprikan i mindre bitar. Stek hastigt i samma stekpanna. 
  7. Ta fram en gryta, ringla över lite olja  och varvar sedan lager av kött, aubergine, potatis, tomater, grönsaker och sist ris. 
  8. Lös upp buljongen  i kokhett vatten och häll över riset, vätska ska täcka precis riset.  
  9. Låt först koka upp och sänk sedan värmen och låt koka under en lock på låg värme  ca 30-35 minuter eller tills all västa koka upp och riset är torr.
  10. Lägg en tallrik på grytan, och vänd allting snabbt upp och ner. Toppa med nötter och persilja. Servera med en klick yoghurt och njut! 

ANNONS:​

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Asiatisk biff

14 augusti 2024 Lövbiff teriyaki med ingefära och vitlök. Lövbiff teriyaki med ingefära och vitlök.  En rätt som alla bara älskar! Den tar smak av ingefära, honung, vitlök och soja. Helt otroligt gott! 4 port 25-30 min INGREDIENSER 800 gram lövbiff  1 tsk bakpulver 1 msk majsstärkelse  1/2 dl ostronsås  2 msk japansk soja  1 msk sesamolja  1 krm salt  1 krm svartpeppar, nymald   1 gul lök  1 knippa salladslök 3 dl raps eller solrosolja , till fritering    Såsen:  1 dl Teriyakisås  2 msk japansk soja  1 msk honung  2 tsk risvinäger  1 msk majsstärkelse 1 dl vatten  2-3 vitlöksklyftor 1 msk färska ingefära, finhackad  GÖR SÅ HÄR Skär lövbiffen i strimlor. Marinera med alla ingredienser förutom lök och salladslök. Ställ åt sidan. Skala lök och vitlök. Skär löken i stora bitar och finhacka vitlök och ingefära. Hetta upp olja i en djup kastrull och fritera köttet i några minuter, eller tills det får lite färg. Ta upp köttet och lägg det i en tallrik. Blanda alla ingredienser  ( förutom vitlök och ingefära) till såsen. Ställ åt sidan. Skala och finhacka lök och ingefära. Dela löken i lagom stora klyftor. Fräs lök och ingefära i någon minut i oljan. Tillsätt lök och salladslök, och stek hastigt på hög värme. Lägg ner köttet och häll över såsen. Blanda allt och låt koka snabbt tills såsen tjocknar. Toppa med sesamfrön och servera. LADDA NER RECEPTET Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Till Receptet »

Kyckling med risnudlar

5 augusti 2019 Kyckling med risnudlar Kyckling med risnudlar och massa grönsaker. Lättlagad och riktigt gott asiatisk kycklingrätt, med lite hetta och mycket smak. Det blir ganska mycket mat så perfekt när du ska bjuda många och njut tillsammans.  Tips: Förbered i förväg dina grönsaker. Tina kycklingen i tid, för att inte släppa vätska när du steker den. -Skulle du inte gilla några grönsaker som är med  i receptet,  ersätt med dem grönsaker du vill ha det blir fortfarande lika gott.   6-8 port 60 min INGREDIENSER 400 g strimlad kycklingfilé  2 pack risnudlar ( 200 g) 200 g finstrimlad vitkål 2 st  stora morötter  1/2 tsk chilipulver  1 tsk curry  1 gul paprika 1 gullök  500 g färska champinjoner  1 nypa flingsalt  100 g sockerärtor  1  lagom stor zucchini ca 3 mak olja till stekning  1 dl grovt hackade jordnötter Sås/marinad 0,5  dl sweet chilisås 0,5 dl teriyakisåsen  3 msk ostronsås 2 msk kinesisk soja 2 msk flytande honung 3  msk sesamolja 2 msk neutral rapsolja 2-3  vitlöksklyftor, pressad  2 msk riven ingefära eller 2 tsk mald  2-3 mak persilja  1/2  röd chilli  4 msk finskuren salladslök GÖR SÅ HÄR Gör så här: 1.Börja med att hacka, strimla och skär till stavar alla grönsaker och lägg dem åt sida. 3. Krydda kycklingen  med salt, curry och chilipulver. Bryn den strimlade kycklingfiléer i en riktigt hett stekpanna på båda sidor. Lägg sedan åt sidan. 3. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i alla  grönsakerna och fräs hastigt några minuter. Salta med flingsalt och lägg dem åt sidan.4. Skiva champinjoner och fräs dem i lite olja. Dem ska bara få färg.  5. Sås/marinad: Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål. 6. Risnudlar: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i nudlarna och stäng av platta. Låt stå under lock i 3 minuter. Häll av vattnet och tillsätt sesamolja eller matolja så att de inte klibbar ihop.  7. Ta fram en stor serveringsskål och blanda allt, slutligen såsen. Till servering: Garnera med  persilja, salladslök och hackade jordnötter eller cashewnötter. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

Lax med asiatiska smaker

5 augusti 2019 Lax med asiatiska smaker En väldigt  lättlagad laxrätt som är så god! Smaker explodera i munnen söt, syrlig, mild stark chill och dem rostade sesamfrö. Ät laxen varm som  kall smaka lika god. Passar att servera nästa till allt, t. ex. kokt portats, till en god sallad mm 3-4 port 30 min INGREDIENSER Du behöver: 500 g lax Havssalt efter smak Olivolja  1 dl teriyakisås 1 dl sweetchilisås 1 msk färsk riven ingefära  3 st finrivna eller pressade ­vitlöksklyftor Lite persilja hakad  1 st färsk röd chili 1 st limesaft  Ca 2 msk sesamfrön, rostade GÖR SÅ HÄR  Sätt ugnen på 170 grader. 2. Lägg laxen i en form, ringla med olivolja och salta. Ugnsbaka laxen i ugnen i ca 20-25 minuter. 3. Rosta sesamfrö i en stekpanna på medelvärme och låt sedan svalna.  4. Finhacka chili paprika, persilja, finrivna eller pressade ­vitlöksklyftor banda ihop med övriga ingredienser.  5. Ta ut laxen flytta den över till en serverings fat eller ha kvar den i formen. Pensla/ häll över såsen på laxen, toppa med sesamfrön och persilja. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Chicken cashew

Cashew chicken

30 juli 2024 Cashew Chicken Kyckling med cashewnötter är en favorit här hemma. Otroligt gott och enkel rätt som är smakrik och passar perfekt i matlådan. Det ska vara lite hett, men man kan göra som man gillar själv. När det kommer till grönsakerna, ta det du har hemma och gillar. Som broccoli, morötter, minimajs eller andra grönsaker som passar att ha i woken.  Tänk på sojasorter. Den ljusa är japansk soja och den mörka är kinesisk. Det går att byta mot den kinesiska, men använd mindre och rätten kommer även att se lite mörkare ut. Varför bakpulver? Bakpulver använder jag för att kycklingen ska bli mörare. Att använda bakpulver när man tillagar till exempel kött, men speciellt till kycklingen, är verkligen ett superbra knep för att få kycklingen mörare då den ibland kan upplevas torr. När pH-värdet höjs i köttet vilket gör att proteiner bryts ner och köttet blir mörare än vanligt. Att använda bakpulver låter kanske inte direkt aptitligt och det vanligaste är att man använder det i bakverk och inte i mat. Men lova du kommer märka skillnaden.  RECEPT TILL RISET SOM PASSAR TILL ASIARTISKA RÄTTER.  4 port 30 min INGREDIENSER  1 kg kycklingfilé 2 tsk bakpulver  1.5 msk majsstärkelsen 1,5 msk japansk soja ( den ljusa) 1 krm salt 1 bukett broccoli ( fryst funka)  1 röd paprika  1 gul lök    1 lagom stor zucchini Olja till stekning ( ca 0,5 dl) Ca 100 g cashewnötter   Såsen: 1 kycklingbuljongtärning eller fond (löses upp i  ca 1,5 dl kokande vatten) 1 dl sweet chilisås 2 msk farinsocker eller strösocker 1,5 msk majsstärkelse 1 dl ostronsås 2 msk japansk soja (den ljusa) 2-3 vitlöksklyftor, riven  1 msk riven färsk ingefära GÖR SÅ HÄR Skär kycklingen i tunna strimlor. Marinera med majsstärkelse, bakpulver, soja  och salt. Lägg åt sidan. Skala löken och dela den i stora bitar. Skär paprikan, zucchinin och broccolin i mindre bitar. Ställ åt sidan. Lös upp buljongtärningen i 1,5 dl kokande vatten. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Hetta upp en stekpanna eller wok med olja och stek kycklingen på hög värme i ca 5 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått en stekyta. Lägg den färdigstekta kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan. I samma panna, stek grönsakerna hastigt på hög värme tills de får en stekyta. Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Häll på såsen, tillsätt cashewnötter och blanda runt, låt puttra 1-2 minuter på hög värme tills såsen har tjocknat lite. Servera med nykokt ris eller nudlar och njut! Recept till ris som passar till asiatiska rätter HÄR. Du kanske också gillar

Till Receptet »
laxgratäng med kokosmjölk

Lax i röd currysås

7 jan 2024 Rödcurry lax i kokosmjölk Gratinerad lax med kokosmjölk och röd curry tillsammans med grönsaker. Snabblagad, lättlagad och perfekt vardagsrätt. Kombinationen av  röd currypasta och kokosmjölk är otroligt gott. TIPS!  Rätten blir lite stark av currypasta så om det finns barn som ska äta minsta gärna mängden.  När det kommer till grönsaker kan du  variera och använd det ni gillar och har hemma.    4 port 45 min INGREDIENSER 400 g laxfilé 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 röd paprika, skuren i strimlor 1 grön paprika 1 bukett broccoli  ca 100 g haricots verts  2 burkar kokosmjölk,  2 x 400 ml  1,5  msk röd currypasta 1 tsk paprikapulver  Saft från 1 lime 1 tsk salt  1 krm svartpeppar  2 msk olivolja  GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 200 grader. Dela tinade laxfiléer i mindre bitar.  Skär paprika, broccoli  i bitar. Tina och dela haricots verts  i mitten. Vispa ihop kokosmjölk, currypasta och paprikapulver i en ugnssäker form.Smaka av såsen med salt, svartpeppar och limejuice. Tillsätt grönsakerna därefter laxbitar. Ringla över olivolja och gratinera i ugnen i 20-25 minuter. Servera med jasminris och njut! ( se receptet här för ris).  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Lax med asiatiska smaker -Zofias kök

Lax med asiatiska smaker

11 jan, 2023 Lax med asiatiska smaker Enkelt att laga, tar mindre än 15 minuter att tillaga denna magiskt goda laxrätt. Servera med nudlar eller ris och njut! Om ni gillar asiatisk mat, då är detta receptet ett måste att testa!     4 port 15-20 min INGREDIENSER 500 g lax (4 bitar) Salt & peppar 3 vitlöksklyftor 1 msk riven ingefära ½ dl flytande honung 1 dl sweet chilisås 1 dl japansk soja 1 msk sesamfrön ½ purjolök (gärna den gröna sidan) ½ dl vatten Olja till stekning Chili paprika, till topping GÖ SÅ HÄR Värm upp en panna och stek laxen på båda sidor. Salta och peppra. Lägg laxfiléerna på en tallrik. Ställ åt sidan.  Skala och pressa vitlöksklyftorna och riv ingefäran. Fräs dem i samma stekpanna i några minuter. Tillsätt honung, soja, sweet chilisås, vatten och sesamfrön. Finhacka purjolöken och skölja noggrann, blanda ner i såsen. Låt det puttra i ca 2-3 minuter. Lägg laxfiléerna i såsen och ringla över såsen så att laxen täcks ordentligt. Server och njut! MER RECEPT Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.