Burek på Balkas vis

JULI 04, 2020

Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och passa till frukost, lunch och middag. Grundrecept är samma, men det finns tusen olika sätt att göra den på. Snurra den till snäckor, snurra det direkt i formen som en paj mm.. För dig som inte vill/orkar gör hela denna processen. Burek kan göras på filodeg som säljs i butik i kyldisken. Ca 8 st små burek

Ca 15 St

45 Min

 1. Ingredienser:
 • 10-11 dl vetemjöl special eller annan sort
 • 5 dl ljummet vatten
 • 2 tsk salt
 • 2 msk olja naturell (jag använder rapsolja)
 • 1-2 dl olja pensling

  Alt.1 fyllning

 • Ca 500 g fetaost

  Alt. 2 Fyllning

 • 500 g valfri köttfärs
 • 1 stor gul lök
 • 1 nypa salt
 • svartpeppar

   

Gör såhär:
 1. Börja med att mät upp hälften av vetemjöl i en bunke. Häll i vatten, olja och salt och arbeta ihop degen. Tillsätt sedan lite vetemjölet åt gången och arbeta tills du får en smidig och  elastiskt deg. (knåda degen i ca 5-10 minuter). Täck med plastfolie över och låt degen vila i ca 20 min.

 2. Dela degen i 8 lika bollar.

 3. Kavla ut varje boll (se bild) och smörj varje ”platta” med olja. Lägg deg plattorna på varandra på en smord brickan eller fat och upprepar sedan proceduren. Smörj ordentligt varje platta så de inte klibbar sig.

 4. Täck sedan med plastfolie och låt vila i ca 20 min.

 5. Fyllningen alt. 1:

 6. Smula fetaosten med en gaffel.

 7. Fyllning alt. 2

 8. : Finhacka löken och fräs löken med olja i en stekpanna, löken ska inte få färdig bara mjukna. Tillsätt färsen, salt och peppar. Stek tills allt blir genomstekt.

 9. Lägg en ren duk 3×2 m på en matbord eller en stor arbetsyta. Lägg på en deg platta. Börja med att dra runt kanter hela vägen. Dra försiktigt. Upprepa tills du har en stor och tunn deg (se bild). Ta bort den tjocka degremsor som är längst ut på degen. Ringla lite olja över.  Klicka ut osten över hela degen. Rulla in degen med hjälp av duken. Lyft dukens ena sida så att degen rullas ihop till en tjockt korv.

 10. Formar den till en snurra, snäcka eller dela till 3-4 avlånga och lägg direkt på ugnsplåt. . Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla sedan varje ”Burek” med olja.
 11. Värm upp ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. eller tills den har en gyllenbrun.  Grädningstiden kan variera beror på  ugnstyp. Servera direkt med yoghurt.

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

ANONNS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.