Semeltårta

19 januari 2021

Semmeltårta med samma goda smaker fast i en tårta. Saftiga tårtbottnar med smak av kardemumma, mandelmassan, fluffig grädde och rostade mandelspån. Himmelsk gott!

10-12 port

2 tim

INGREDIENSER

Ingredienser:

Botten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 50 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • krm salt
  • 1 tsk nymald kardemumma
 
 

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 100 g sötmandlar, oskalade
  • 1 tsk nymald kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
Garnering 
  • Florsocker
  • 1 dl mandelspån, rostade
 
 

Gör såhär:

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en form, ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper. klä längst upp med kanter.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker i en bunke riktigt vitt pösigt.
  5. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll i mjölkblandningen och vänd om försiktigt med en slickepott tills du har en jämn och klumpfri smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter, testa med en sticka den ska kommer ut torr. Låt kakan svalna helt.
  7. Montera tårtan: Dela tårtbotten i 2 delar.
  8. Rosta mandlar i en torr stekpanna på delvärme. Låt sedan svalna.
  9. Mixa mandlar i en matberedare. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda alla ingredienser förutom mjölken till en massa, häll sedan lite åt gången av mjölken och mixa tills du har en krämig mandelmassa.
  10. Vispa grädden fluffig.
  11. Bred ut mandelmassa på första botten, och sen ett lager med grädde. Lägg på nästa delen och spritsa i önskat mönster. Lägg eller spritsa gärna ett klick mandelmassa på. Ansluta att strö på mandelspån och florsocker.Förvara tårtan i kylen. Det går jättebra att serveras tårtan dagen efter den blir bara godare

GÖR SÅ HÄR

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.