23 april 2024

Jordgubbar tårta

En klassisk jordgubbstårta skulle det vara. 

Min son fyllde år i söndags, hela 17 år! Jag kan inte förstå vart tiden tog vägen. När det kommer till tårtor är han inte riktigt förtjust i andra smaker än grädde och jordgubbstårtor; det är hans favorittårta och han håller sig till de klassiska smakerna.

Tillbaka till tårtan – saftiga tårtbottnar med mycket smak av jordgubbar och en krämig fyllning. Jag har använt färskost, eftersom jag inte gillar bara grädde i tårtor. Det blir riktigt gott!

Jordgubbstårta zofias kök

10-12 bitar

2,5 timmar

INGREDIENSER

ANNONS:

Edit Template

Botten:

  • 4 ägg ( M)
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 msk citronsaft

Jordgubbspure:

  • 250 g frysta jordgubbar eller färska
  • ⅕  dl strösocker

Fyllning:

  • 6 dl vispgrädde
  • 300 g färskost
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • 200 g färska jordgubbar

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form  24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat bunke. Sikta sedan i lite i taget i äggsmeten. Vänd försiktigt om med en slickepott till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov, den ska komma upp torr. Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt svalna en stund med formen på. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.
  4. Jordgubbspuré: Koka jordgubbar tillsammans med socker tills all vätska har absorberas och du får en krämig sylt, det tar ca 10 minuter. Mixa med en stavmixer till en slät puré. Häll över i en burk och låt svalna.
  5. Fyllning: Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker med en elvisp till en fast och krämig konsistens. Hacka jordgubbar i mindre bitar och blanda ner.
  6. Montera tårtan: Fodra formen med plastfolie (samma form som du bakade tårtbottnar i). Lägg första botten och ett lager med jordgubbspuré samt hälften av gräddfärskostfyllningen (spara ca 2,5 dl till spackling). Lägg på andra botten och upprepa samma procedur. Pensla den tredje botten med jordgubbspuré och lägg ner i formen med den sidan som är penslad nedåt. Tryck till lite lätt så att tårtan lägger sig. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 5-6 timmar, men helst över natten.

     

  7. Vänd tårtan upp och ner på ett tårtfat och spackla med resterande gräddfärskostfyllning. Dekorera med färska jordgubbar och citronmeliss.

ANNONS:

Edit Template

Du kanske också gillar

Jordgubbstårta zofias kök
Chokladtårta med daim och dumleganache:
Raffaello tiramisu
Raffaello cheesecake
Kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
Choklad och körsbärstårta zofias kök
Mandeltårta med vaniljsmörkräm
Världens godaste Daimtårta
Snickerstårta Zofias kök
Nutellatårta
jordgubbstiramisu Zofias kök
Pavlova zofias kök
tårta med mangocurd och citronfrosting.
Jordgubbstiramisu
Tårta med mango, passionsfrukt och täckt med marängsmörkräm
Choklad-tårta med fluffig chokladganache

ANONNS:

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here