Pitabröd

JULI 20, 202

Hur som helst brödet är fantastiskt god! Dessutom så enkel att baka, på ca 1,5 timme har du nybakat pitabröd och blir det över går jättebra att frysa in. Pitabröd är perfekt t.ex. till cevpicici, kebab eller varför inte äta den till en sallad. Brödet blir så luftig och super mjuk.  

Ca 8 st

30 Min

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Köttfärspiroger
KÖTT

Piroger

November 24, 2022 Recept på: Köttfärspiroger Piroger med köttfärs- Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är  i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen.  15 st 1 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl mjölk, ljummet 10-11 dl vetemjöl 2 tsk socker 1 tsk salt 100 g smör, mjukt Fyllning: 500 g köttfärs 1 gul lök 1 msk grillkrydda 2 tsk vegeta 2 dl passerade tomatsås eller ketchup 4 dl riven ost, valfri sort GÖR SÅ HÄR Lös upp jäst i degvätska: Tillsätt salt, socker  och hälften av vetemjölet. Arbeta in mjölet och rör ihop till en ganska lös deg. Tillsätt rumsvarm smör och resten av mjölet. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Knåda ca 15 minuter för hand eller 10 i en bakmaskin. Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie i 50-60 minuter. Fyllningen: Skala och finhacka lök. Fräs löken i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och krydda med grillkrydda och vegeta ( vegeta kan du ersätta med 1 st grönsaksbuljongtärning). Stek tills färsen blir helt genomstekt. Tillsätt passerade tomater, oregano och låt puttra i ca 10 minuter. Häll upp färsen på en tallrik och låt kallna helt. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 lika bitar. Rulla till en bollar. Kavla ut och till cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen, lägg på riven ost, och nyp ihop kanterna med fingertoppar och vik ihop till en pirog. Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Låt jäsa i ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut låt svalna under en bakduk en stund.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Röra på Ugnsrostade grönsaker-zodias kök
TILLBEHÖR

Grönsaksröra med burrata

27 juni 2024 Recept på: Görnsaksröra med burrata Otroligt god röra på ugnsrostade grönsaker, valnötter och basilika. Servera med burrata och njut av med baguetter! Allt vad man behöver på en varm sommardag.  2 port 35-40 min INGREDIENSER 2-3 st röd spetspaprika…………………………………………………………………………. 250 g körsbärstomater…………………………………………………………………………. 4-5 st vitlöksklyftor…………………………………………………………………………. Salt och peppar efter smak…………………………………………………………………………. Olivolja…………………………………………………………………………. 1 dl valnötter ( gärna rostade)…………………………………………………………………………. 1/2 kruka basilika…………………………………………………………………………. 1 fpk burrat ( 275 g)…………………………………………………………………………. Balsamico, att ringla över…………………………………………………………………………. GÖR SÅ HÄR   Sätt ugnen på 200 grader. Lägg paprika, tomat och vitlöksklyftor (oskalade) på en plåt. Ringla över olivolja, salt och peppar.  Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 26-30 min tills paprikorna fått ordentligt färg. Ta ut och låt svalna. Ta bort det mesta av skalet på paprikan och ta bort stammen. Lägg paprika, tomma och vitlöksklyftor (pressa ut från skalet). Tillsätt valnötter och basilika ( svara lite till garneringen) och mixa ihop till en röra. Häll upp på en tallrik, lägg på burrata och toppa med resten av basilikan. Strö över salt och mal svartpeppar. Avsluta med att ringla över balsamico  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Små cheesecake
TILLBEHÖR

Cheesecake förrätt

17 juni 2024 Små matiga cheesecake Läckert och otroligt goda -Små cheesecake med laxröra.En matig variant på cheesecake med krämig färskost- fyllning. Servera som förrätt eller tillbehör. 4 port 30 min INGREDIENSER 1 pack kex Tuc ( 100 g) 65 g ruccola 1 msk olivolja 100 g gravad lax  150 g färskost (gärna smaksatt med vitlök) 2 msk majonäs  ½ gurka  Garnering: 20 g gräslök   Kexsmulor  Färsk timjan  GÖR SÅ HÄR   Börja med att mixa kexen, ruccola och olivolja till fina smulor.  Blanda finskuret lax, färskost och finhackad gurka, smaka av med salt och peppar. Lägg ringen i en serveringsfat och trycka kex-massan och fördela jämnt röran (spara lite till garnering. Om du inte har en ring- använd en liten skål klädd med en plastfolie. Lyft upp med hjälp av plastfolie och lägg över på tallrik. Dra försiktigt bort plastfolie.    Garnera med finhackad gräslök och kexsmulor. Ställ i kylen en stund innan serveringen.   Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Smörgåstårta -zofias kök
ÖVRIGT

Smörgåstårta med kalkon

16 juni 2024 Smörgåstårta med kalkon REKLAM FÖR POLABRÖD    Ni var så många som ville ha recept på min smörgåstårta, här kommer en magiskt god och läckert smörgåstårta. Med jubileumskaka från Polarbröd är så enkelt att just rund smörgåstårta som både är festlig och otroligt gott. Perfekt att ställa fram på midsommarbordet. kakkaka  Smörgåstårtan blir extra god när den har stått minst ett dygn i kylen så att smakerna sätter sig och den blir saftig. TIPS! För att få smörgåstårtan extra saftig, låt den stå minst ett dygn innan servering. Förbered dagen innan genom att sätta ihop tårtan, täcka den ordentligt och plasta in den. Ställ den i kylen över natten. Dagen efter kan du bara garnera. Detta underlättar hela arbetet och gör tårtan godare när den har fått stå ett dygn. Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok  8-10 bitar 1 tim INGREDIENSER 2 pack Jubileumskaka från Polarbröd   Fyllning: 2,5 dl crème fraiche  250 g majonnäs  6 st hårdkokta ägg 200 g rökt kalkon  8 st hela ättiksgurkor 150 g riven ost, ( gärna lagrad) 1 rödlök  1 krm salt 1 krm svartpeppar, nymald Zest av 1 citron Saft av ½ citron Saft av ½ citron Salt och peppar efter smak Att täcka tårtan: 300 g färskost 1 msk majonnäs 2 msk pressad citronsaft 1 krm salt 1 krm nymald svartpeppar 1 msk färsk timjan   Garnering: 100 g ärtskott 1 gurka 100 g körsbärstomater 100 g ost, skivad 150 g rökt kalkon 50 g rädisor GÖR SÅ HÄR Börja med att koka äggen i 10 minuter. Lägg dem sedan i kallt vatten för att underlätta skalningen. Finhacka ättiksgurka, kalkon, lök och ägg. Lägg allt i en bunke och blanda med crème fraiche, majonnäs, finrivet citronskal och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Montera smörgåstårtan genom att breda ut fyllningen i jämna lager mellan brödskivorna. Fyll med tre lager fyllning och lägg sedan på den fjärde skivan. Rör ihop färskost, majonnäs och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Täck sedan hela tårtan med färskostkrämen. Garnera tårtan runt om med ärtskott (tryck fast ärtskotten i krämen på kanten). Garnera med kalkonrosor, ostrullar, små tomater, skivade rädisor och gurkrosor. Hyvla gurkan tunt med en osthyvel på längden och rulla ihop till rosor, eller använd grönsaker efter din egen smak. Liknande inlägg Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Jordgubbstårta
TÅRTA

Jordgubbs-och rabarbertårta

4 juni 2024 Jordgubbs-och rabarbertårta    En klassisk tårta är en dröm på sommaren. Riktigt saftiga tårtbottnar, fylld med len vaniljkräm, jordgubb- och rabarberkompott och en krämig vaniljgrädde med färskost. Syra och sötma i perfekt kombination.  Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok  10-12 bitar 2 tim INGREDIENSER 4 st ägg 2 dl socker 1,5 dl vetemjöl 1,5 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Vaniljkräm: 3 1/2 dl mjölk (3 %) 3 äggulor 1/2 dl socker 1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver 2,5 msk majsstärkelse 50 g smör Rabarber-och jordgubbskompott: 300 g rabarber 200 g frysta eller färska jordgubbar 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl pressad citronsaft Grädde -och färskost: 6 dl vispgrädde 300 färskost 2 tsk vaniljsocker  1 dl florsocker  Garnering: 250 g färska jordgubbar  Citronmeliss Rabarber  syrener    GÖR SÅ HÄR Botten Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper och täck även insidan av spring formens kanter. Pensla med lite smör på formen så fäster pappret lättare. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa ca 5-7 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Sikta sedan ner dem i äggsmeten, lite åt gången och vänd försiktigt med en slickepott, så att luftbubblorna inte försvinner, fortsätt att vända samman till en slät smet. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet för att få bort luftbubblor. Grädda i ugnen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Använd en provsticka för att kontrollera om kakan är klar, den ska komma helt torr. Låt svalna i formen 10 minuter innan du kan dela den i tre delar. Vaniljkräm Koka upp mjölk i en kastrull. Bland äggulor, vaniljsocker, socker och majsstärkelse i en bunke lite lätt. Häll sedan lite i taget av det varma mjölet samtidigt som du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp under omrörning på  låg värme tills krämigt har tjocknat. Dra bort från värme och vispa ner smöret. Häll upp i en skål och låt svalna helt. Rabarber- och jordgubbskompott Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp först sänk sedan värme och  låt det sjuda i 5 minuter tills rabarber har mjuknat. Sila genom en sil och spara sirapen (en del ska du pensla sedan tårtbottnar med). Lägg över på en skål kompotten. Låt svalna. Grädde -och färskost Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker till en krämig kostistens. Montera tårta   Fodra formen med plastfolie (samma form som du bakade tårtbottnar i). Lägg första botten, spritsa med grädde -och färskost runt (gör som en ring) och ett lager med rabarber-och jordgubbkompott i mitten av kakan. Lägg på andra botten och upprepa samma procedur fans med vaniljkräm i mitten. Pensla den tredje botten med vaniljkräm och lägg ner i formen med den sidan som är penslad nedåt. Tryck till lite lätt så att tårtan lägger sig. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 5-6 timmar, men helst över natten.  Vänd tårtan upp och ner på en tårtfat och spackla med resterande gräddfärskostfyllning. Dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Asiatisk nudelsallad
ÖVRIGT

Asiatisk nudelsallad med räkor

4 juni 2024 Asiatisk nudelsallad med räkor   En otroligt god nudelsallad med krispiga grönsaker och en syrligt frisk smak med lite hetta. Nudelsalladen kan förberedas i förväg, sedan kan du bara blanda i grönsakerna när det är dags att servera. Du kan ha precis de grönsaker du gillar och som är i säsong. 4 port 20-25 min INGREDIENSER 250 g risnudlar 1 gul paprika 1 grön paprika 200 g broccolibuketter 200 g skalade räkor Smaksättning: ½ dl solrosolja 1 msk sesamfrön (gärna rostade) 1 ½ msk chiliflakes  3 vitlöksklyftor 1 msk färsk riven ingefära 1 tsk sriracha ½ dl ostronsås 1 msk sesamolja 1 dl sweet chili 2 msk japansk soja (ljus) Saft av 1 lime  GÖR SÅ HÄR   Lägg risnudlarna i kokhett vatten och låt stå i ca 5-7 minuter. Ta upp nudlarna och skölj dem i kallt vatten. Låt sedan vattent rinna av.  Dela broccoli och paprika i mindre bitar. Lägg åt sidan. Lägg nudlarna i en stor skål och tillsätt räkorna. Hetta upp oljan och blanda med chiliflakes, riven ingefära, vitlök, sriracha och sesamfrön i en skål. Häll sedan över  det på nudlar och räkor och blanda ordentligt så smaken kommer in.  Tillsätt ostronsås, sweet chili, sesamolja och soja samt grönsakerna. Vänd runt allt. Avsluta med att pressa lime över.    Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »

# Zofias Kök, asiatisk mat, Orange chicken Asiatisk apelsinkyckling, en riktigt smarrigt rätt med mycket smak apelsin och lite hetta. 

Recept som kommer få dig lyckas i köket.