Världens saftigaste och goda Lussekatter

16 nov 2021

 Klassiska lussekatter är ett måste adventsfika. Efter gräddningen har jag hälften av min lussekatter pensla med smör och doppade i socker för de blir vackra och lite extra goda.

25-30 st

2,5 tim

INGREDIENSER

            Deg:

 

  • 30 g färsk jäst
  • 4 dl mjölk, fingervarm 
  • 1 dl socker 
  • 1 g saffran 
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 250 g kvarg (kesella) 
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling 
  • Russin

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffran 37 grader. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, ägg, socker, salt och hälften av mjölet och arbeta in det.

     

  2.  Tillsätt  smöret och sedan resten av mjölet ( arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från bunkens kanterna och degen känns elastiskt och fin). Knåda i en bakmaskin ca 10 minuter eller för hand lite länge ca 15 minuter. 

  3. Låt degen jäsa i bunken täckt med en plastfolie i ca 45-50 minuter.

     

  4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i två. Baka sedan ut lussekatterna antingen på det traditionella sättet “som ett S” eller som jag har gjort ( se bild nedan). Kavla ut degen till en till en rektangel 30×40 cm och skär remsor 2 cm breda. Rulla sedan ihop till ett S.

  5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 minuter.

     

  6. Blottlägga russin i varmt vatten i ca 10 minuter.

     

  7. Sätt ugnen på 200 grader.

  8. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin ( jag hade bara russi på 1 plåt). Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt lussekatterna svalna på galler. 

    Tips! Pensla dem nygräddade lussekatter med smält smör och dutta i strösocker.
lussekatter

ANNONS:

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2023 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd.