Klassiska lussekatter är ett måste adventsfika. Efter gräddningen har jag hälften av min lussekatter pensla med smör och doppade i socker för de blir vackra och lite extra goda.
25-30 st
2,5 tim
INGREDIENSER
Deg:
30 g färsk jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 dl socker
1 g saffran
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 nypa salt
250 g kvarg (kesella)
8-9 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
Russin
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffran 37 grader. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, ägg, socker, salt och hälften av mjölet och arbeta in det.
Tillsätt smöret och sedan resten av mjölet ( arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från bunkens kanterna och degen känns elastiskt och fin). Knåda i en bakmaskin ca 10 minuter eller för hand lite länge ca 15 minuter.
Låt degen jäsa i bunken täckt med en plastfolie i ca 45-50 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i två. Baka sedan ut lussekatterna antingen på det traditionella sättet “som ett S” eller som jag har gjort ( se bild nedan). Kavla ut degen till en till en rektangel 30×40 cm och skär remsor 2 cm breda. Rulla sedan ihop till ett S.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 minuter.
Blottlägga russin i varmt vatten i ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin ( jag hade bara russi på 1 plåt). Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt lussekatterna svalna på galler. Tips! Pensla dem nygräddade lussekatter med smält smör och dutta i strösocker.