Enkel, god och värmande vegetarisk soppa med sötpotatis, halloumi och bondbönor. Passar även perfekt matlådan.
4
30 min
INGREDIENSER:
1 gul lök
3 st vitlöksklyfta
1 stor sötpotatis
1 röd paprika
2-3 st lagerblad
1 burkar krossade tomater ( 400g)
7 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärning
½ tsk chilipeppar
salt & svartpeppar
1-2 msk färsk eller fryst persilja, finhackad
1 pack halloumi (200 g)
ca 3 dl bondbönor, frysta
olivolja till stekning
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull tills den mjuknar.
Skala och tärna sötpotatisen, hacka paprika i mindre bitar. Lägg ner i kastrullen och fräs några minuter.
Tillsätt krossade tomater, lagerblad chili peppar och smula ner buljongen. Tillsätt vatten och låt det koka i ca 10-15 minuter. Tiden beror på hur stora bitar du har tränat sötpotatisen.
Tärna halloumi och stek dem gyllenbruna i olivoljan i en stekpanna. Vänd ner halloumi i soppan och tillsätt även bondbönor. Smaka av med salt, svartpeppar, och toppa med persilja. Servera med ett gott bröd och njut
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.