Broccolisoppa med parmesanost och vitlök. Inget slår en varm, krämig soppa, en ruskig och regnig dag. Älskar att laga soppor och bästa av allt är ju smörgåsen bredvid, hela poängen med att äta soppa är just det!
Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull tills den mjukna.
Tillsätt broccoli, häll på vatten smula ner buljongträningar och låt koka tills broccolin är mjuk ca 5-7 min. Mixa sedan soppan med en stav mixer till önskad konsistens. Häll på matlagningsgrädden och krydda svartpeppar, salt och chiliflakes. Låt soppan puttra på svag värme ca 5 min. Riv ner parmesanosten.
Servera med rostad solrosfrön och toppa med chiliflakes och ringla lite olivolja. Njut av din soppa med gott smörgås!
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.