Fantastisk goda Donuts med choklad.Vem gilla liksom inte nyfriterade donuts? Dem här donuts smakar precis som köpta fast lite godare, inget slår hembakat.
Ca 24 bitar
60 -90 min
INGREDIENSER
25 g jäst
3 dl mjölk
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
10-11 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererad
1 l olja, till fritering
Garnering:
250 g choklad
1 msk naturell olja
Hackade hasselnötter
Chokladströssel
Pajsmulor
GÖR SÅ HÄR
Värm mjölken till fingervarmt.
Blanda mjölk socker, ägg och jäst i en bunke. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta degen ca 5-7 minuter i en hushållsassistent eller 10-15 minuter för hand.
Tillsätt rumstempererat smör och resten av mjölet. Arbeta degen tills den känns elastisk och fin.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och täck med handduk och låt vila i ca 30 minuter.
Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.
Ta ut runda ringar med en utstickare eller glas. Lägg på en med bakplåtspapper som är lite lätt mjölat Låt jäsa ytterligare 45-50 minuter.
Värm oljan till 180 grader och fritera i ca 1 minut på varje sida eller till gyllenbrun.
Tag upp och låt rinna av på hushållspapper och låt svalna.
Garnering: Hacka chokladen och smält i mikro eller över ett vattenbad. Rör ner olja och låt svalna lite. Doppa munkar i den smälta chokladen och lägg på galler för att stelna. Toppa med hackade nötter eller olika strössel.