Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörka chokladen. Alltså dessa kombination av smaker är galna gott!
10-12 bitar
60-90min
INGREDIENSER
Botten:
4 st ägg
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl valnötter, rostade och malda
Smörkräm:
250 g rumstempererat smör
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost, rumsvarmt
1 dl rostade och malda valnötter
Kaffelag:
2 msk espressopulver stark bryggkaffe
2 dl vatten
2 msk strösocker
Chokladganache:
150 g mörkt choklad
1.5 dl vispgrädde
1 tsk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort från värme och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberedare.
Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten. (Smörja formen innan).
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke.
Blanda dom torra ingredienserna väl och sikta ner dom i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.
Smörkräm/fyllning: Värm upp kondenserad mjölken, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning, koka upp tills den börjar tjocknar. Låt sedan svalna helt.
Vispa smöret fluffig på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölk och äggulor blandningen under upp vispning, häll lite åt gången. Tillsätt färskosten (viktig att färskosten är tempererad) och fortsätt att vispa.
Dela smörkrämen i två skåla blanda det ena med valnötter.
Kaffelag: Lös upp espressopulver och strösocker med kokvatten.
Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffe-lag. Bre ut fyllningen (börja med den fyllningen med nötter i) lägg på nästa botten och spackla sedan tårtan slät och fin med smörkrämen. Dekorera med valnötter runt på hela tårtan (se video).
Ställ tårtan i kylskåpet en lite stund innan du häller över chokladganache.
Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädde i en kastrull eller mikro. Häll sedan över den varma grädden på chokladen och rör tills allt choklad är smält. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro några sekunder).
Ta ut tårta ur kylskåpet och häll chokladganache över tårtan och jämna ut försiktigt med en sked/palett. Dekorera sedan med valnötter. Förvara tårtak i kylen.
Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering då tårtan smaka som bäst!