Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörda chokladen. Alltså dessa kombination av smaker är galna gott!

Du kommer behöva sammanlagt ca 300 g valnötter. 

Tänka på.
Rumstempererad
-smör
– ägg 

-färskost 

 
10-12 bitar 

Ingredienser:

Botten:
  • 4 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker 
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl valnötter, rostade och malde 
 
Smörkräm:
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 burk kondenserad mjölk ( färdigt kokt )
  • 2 st äggulor rumsvarmt 
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g Philadelphiaost, rumsvarmt
  • 1 dl rostade & malda valnötter
 
 
Kaffelag:
  • 2 msk expressen pulver eller stark bryggkaffe 
  • 2 dl vatten
  • 2 msk  strösocker
 
 
Chokladgarnche:
  • 150 g mörk choklad
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk olja
 

Gör såhär:

  1. Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort från värme och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberdare.

  2. Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten. Smörja formen innan.
  3.  Sätt ungen på 180 grader.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vit och fluffigt i en bunke. Sikta ner dem torra ingredienser i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter i 180 grader. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.

  6. Smörkräm/fyllning: Värm kondenserad mjölk, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning ca 5 min eller tills det bli tjockt. Sedan dra du åt sidan och låter den svalna.
  7. Vispa smöret fluffig på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölke och äggulor blandningen under upp vispning, häll lite i taget. Tillsätt philadelphiaost ( viktig att färskosten är rumsvarmt) och  vispa ihop. Dela smörkrämen i två skåla blanda i en av skålen med valnötter.

  8. Kaffelag: Blanda ihop kokhett vatten, strösocker och espresso- pulver.

  9. Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffelag.
    Bre ut fyllningen den med nötter i. Lägg på nästa botten och spackla sedan din tårta slät och fin. Dekorera med valnötter runt på hela tårtan (se video).
  10. Ställ tårtan i kylskåpet en lite stund innan du häller över chokladganache.

  11. Chokladgarnche: Grovhacka chokladen, värm upp vispgrädde, häll över den varma grädden och låt stå 3-5 min. Rör tills alla choklad är smällt. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro några sekunder och rör om).

  12. Ta ut tårta ur kylskåpet och häll över chokladganache på tårtan, jämna ut försiktigt chokladganache över kanten med en sked/palett . Dekorera sedan med valnötter på. 
    Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 45 min. innan servering.

Senaste recept

Kanelbullar i långpanna

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube kanelbullar långpannan  Saftiga och fantastiskt goda kanelbullar långpannan  ”Amerikansk style”  kallas Cinnamon roll – som görs i långpanna och täcks med

Läs mer »

Hallonmuffins med vit choklad

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Hallonmuffins med vit Hallomuffins med vit choklad. Super saftiga och goda.    10 st stora muffins Ingredienser 3,5 dl vetemjöl 3 ägg 1,5 dl

Läs mer »

Pitabröd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Pitabröd Brödet har många namn som lepinja, lepine, eller pitabröd som många av oss känner till ”kebab med bröd”. Hur som

Läs mer »

Burek på Balkas vis

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Burek med fetaost Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och

Läs mer »

Chokladpudding

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Chokladpudding Krämig, len och god chokladpudding. Enkelt att gör och god dessert som kan förberedas och stå i kylen kvällen innan

Läs mer »

Kyckling med risnudlar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Kyckling med risnudlar Kyckling med risnudlar och massa grönsaker. Så enkelt  lagar du en riktigt god asiatisk kycklingrätt, med lite hetta

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök