Choklad- och kolapaj

Choklad- & kolapaj är som en dröm.

JUNI 10, 2020

8 Bittar

40 min

Ingredienser

pajskal

  • 16-17 st digestivekex med choklad ( andra kex funkar också)1/2 dl kakao100 g smält smör

Chokladkola:

  • 150 g smör2 dl vispgrädde2 dl strösocker2 dl ljus sirap4 msk kakao

Chokladganach

  • 150 g ljus choklad eller mörk1 dl vispgrädde1 msk smör, mjuk

Gör så här:

  1. Börja med att koka kolasåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 15-17 minuter på medelvärme, temperatur ska komma upp till 122 grader. Häll upp kolasåser i en värmetålig bukt/skål och låt svalna i rumstemperatur medan du förbereder pajskalet.

  2. Pajskalet: Mixa digestivekexen i en matberedare eller lägg kexen i en fryspåse och smula med en kavel. Smält smöret och häll det över smulorna, tillsätt kakao och mixa en sista gång.Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen 10-15 min. annars 5 min i frysen.Häll upp kolan i pajskalet och låt den stelna i rumstemperatur minst 2-3 tim.Chokladganach: Värm upp grädde en kastrull. Hacka chokladen och blanda i den varma grädde till en slät ganasch. Lägg i smör och rör om. (skulle chokladen stelna, värm upp i mikro några sekunder).
  3. Häll sedan chokladganchen på pajen och ställ i kylen för att selarna.

    Dekorera fritt, det bara fantasi som setter gränser.
    Låt pajen stå i rumstemperatur i ca 15 minuter innan du servera den.

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.