Äppelkaka med havre- och mandeltosca täcke

12 Aug 2023

Mjuk äppelkaka med ett härligt seg krispigt toscatäck. Alltså dessa två  kombinationer i ett och samma kakan är ju galet gott.. Det kan var en av de godaste kakan jag har ätit när det kommer till äppelkakor. 

10-12

45-50 min

INGREDIENSER

 

      • 4 st mellan stora äpple
      • 1  msk socker 
      • 2 tsk kanel, malen
      • 1 tsk kardemumma, malen 
      • 75 g smör
      • 1 dl mjölk
      • 2 ägg 
      • 1 ½   dl socker 
      • 3 ½  vetemjöl
      • 2 tsk bakpulver

         


        Mandel & havretosca

        • 100 g smör 
        • 1 ½ dl strösocker 
        • 1 dl  ljus sirap 
        • ½  dl  vispgrädde 
        • 1 dl havregryn 
        • 100 g mandelspån

GÖR SÅ HÄR

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader under-och övervärmen.

     

  2. Klä en form med  löstagbar kant, 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

  3. Skala och skär äpplen  i små bitar. Lägg äpplen i en skål och blanda med kanel, socker  och kardemumman. Ställ åt sidan.
  4. Smält smör i en kastrull. Dra bort av värmen och tillsätt mjölk.

  5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna och smör -balningen. Vänd runt till en klumpfri smet.  Sist blanda du ner äppelbitar och rör om.

  6.  Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Under tiden gör du toscasmeten.

  7. Toscasmeten. Mät upp socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka ca 5-7 min, eller tills det tjocknar i kostinsen.
  8. Ta bort  kastrull från värmen och tillsätt havregryn, mandelspån och salt. Rör om allt.

     

  9. Ta ut kaka ur ugnen och häll toscasmet över kakan jämnt och grädda i ytterligare cirka 12-15 minuter, eller tills den toscan fått en gyllene färg. Låt sedan kakan svalna en stund  i formen. 

ANNONS:​

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​