Choklad och körsbärstårta

26 Maj 2023

Det här inlägget är i annonssamarbete med BBC Nordic 

Choklad och körsbärstårta 

Saftiga chokladbottnar, körsbärsmarmelad och cream cheese -frosting. Den är verkligen som en drömtårta, dessutom är det mycket enkelt att baka den.

10-12 bitar

2 tim

INGREDIENSER

  •  5 dl vetemjöl
  •  2 dl kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  •  1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl raps eller solrosolja 
  • 2,5 dl kokhett vatten
  • 3 stora ägg 

 

Cream cheesefrosting

  • 500 g färskost, naturell
  • 5 dl vispgrädde 
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl florsocker

 

Fyllning

  • 1 burk körsbärsmarmelad (390–400 g)

 Garnering:

  • Körsbärs 
  • Ätbart glitter

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader under-och övervärmen.
  2. Klä två formar 22–24 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ihop ägg, mjölk och olja i en annan bunke. Häll ner och blanda med de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ihop till en jämn och klumpfri smet. Sist häller du även kokhett vatten och fortsätt och blanda.
  4. Häll upp smet jämt formar och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr, då är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släp upp och ställ på ett galler och låt svalna helt innan du delar i bottnar i två.
  5. Vispa grädde, färskaste, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa allt till en fast konsistens.
  6. Montera tårta: Dela tårtbottnar i mitten.
  7. Lägg första botten på ett tårtfat (pensla gärna bottnar med lite mjölk för extra saftig tårta). Bre på en del av körsbärsmarmeladen sedan ett lager med cream cheese-frosting. Fortsätt att vara med marmelad och cream cheese-frosting. Lägg på den sista delen och spackla hela tårtan med cream cheese-frosting.
  8. Spritsa tårta med resten av cream cheese frosting, garnera med körsbär och ätbart glitter.
  9. Förvara tårta i kylskåpet.

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.