Piroger

APRIL 24, 2021

Piroger med köttfärs- eller kalkon. Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är  i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen mums.

15 st piroger

60 min

Ingredienser:

 • 5 dl vatten, ljummet 
 • 30 g jäst
 • 2 msk olivolja
 • 12-13 dl vetemjöl 
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk honung 
 • 100 g smör, rumstempererat
Fyllning alt.1:
 
 • 300 g nötfärs
 • 2 gula lökar
 • 1 tsk paprikapulver 
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • Svartpepear
 • Olja till stekning 
 • ca 3 dl riven ost, valfri sort 
 • Tomatsås

Fyllning alt. 2:
 • Kalkun
 • Ost 
 • pesto
 • Organo
 • Tomatsås Gör så här:

 1. Rör ut jästen i fingervarm degvätskan i en bunke. Tillsätt salt, olja och honung samt hälften av mjölet och rör ihop till en lös deg. Tillsätt smöret och resten av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie i ca 50-60 minuter.
 2. Fyllningen: Hacka löken och vitlöken och fräs i en stekpanna med olja på låg värme tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och stek tills den blir helt genomstekt. Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar.
 3. Sätt ugnen på 200 grader.
 4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, cirka 12 cm i diameter. Bre på tomatsås, fördela färsen på ena halvan av rundeln och strö över osten, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel eller vik ihop kanterna med fingrarna.
 5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 15-20 minuter.
 6. Låt svalna på plåten täck med en kökshandduk. Det går jättebra att frysa in.

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.