Hur härligt är inte det att känna doften av nygräddad bröd på morgonen? Ett riktigt gott och enkel bröd som inte behöver så mycket ansträngning eller att knåda. Slänt ihop en deg innan du går och lägger dig och ställ den in i kylen.
8 St frallor
1,5 h
Ingredienser:
20 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 msk salt
2 mak olivolja eller matolja
9,5-10 dl vetemjöl special, eller annat sort funka bra
Gör så här:
Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen upplös. Häll i salt och honung och olja.
Tillsätt sedan lite mjöl åt gången. Blanda om med en stor träslev, utan att du behöver knåda och degen ska vara lite kladdig. Ringla över lite olja, plasta in bunke med plastfolie in i och ställ in i kylen över natten.
På morgonen: Värn upp ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan vik degen mot dig 2x till en rektangel ca 2 cm tjock och skär till ca 8 st. eller så stora bitar du önskar. Lägg över på plåten kläd med bakplåtspapper ( strö på även mjöl på bakplåtspapper) strö sedan över lite mjöl eller mannagryn på frallor och skär eller klipp en snitt i mitten.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 18-20 minuter, eller tills bröden fått en gyllenbrun färg. Släng in två st. isbitar i botten av ugnen när du sätter in bröden. ( is använder man för att få en saftig bröd och brödet får en härlig skorpa) . Låt svalna på plåten. Njut medan brödet är fortfarande varm och härlig.
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.