Nattjäst bröd

JANUARI 06, 2021

Nattjäst bröd är både lyxig och praktiskt, det bara att röra ihop en deg på kvällen och baka ut på morgonen. Och bröden får också en härlig surdeg känsla eftersom degen  fått jäsa i kylen över natten. 

1 Limpa

1 tim + 8-10 tim jäsning

 
  • 4 dl kallt vatten
  • 10 g färsk jäst
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2-3 msk olivolja
  • 8 vetemjöl special
  • 2 tsk salt  Gör så här:
  1. På kvällen: Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung och olja och rör om. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev tills degen går ihop, degen ska vara lite kladdig (använd mera mjöl vid utbakning). Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen för att jäsa över natten.
  2. På morgonen: Ta upp degen på en mjölad bänk och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket), ställ sedan degen på en mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur ca 35-40 min.
  3. Förvärm ugnen på 250 grader. Ställ in grytan med lock på i ugnen och låt den bli riktigt varm. 
  4. Ta ut och lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. Sätt på locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. 
  5. Efter 30 minuter tar av locken, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter eller tills den har fått en fin färg. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan en stund.  

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.