Nattjäst bröd är både lyxig och praktiskt. Otroligt gott bröd som går fort att göra på morgonen eftersom det fått jäsa i kylen över natten.
1 Limpa
60 Min
Ingredienser:
8,5 vetemjöl special
10 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 msk naturell rapsolja
ca 3 msk olivolja
Gör så här:
På kvällen: Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung och olja och rör om. Tillsätt vetemjöl. Ta lite i taget och rör tills du får ihop degen. Degen behöver inte knådas länge.
Smöra en bunke med olivolja och flyta över degen. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen: Ta upp degen på en mjölad bänk och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ sedan degen på en mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur ca 30-40 min
Värm upp ugnen till 225 grader med en bakplåt i mitten av ugnen.
Ta upp försiktigt degen på den varma bakplåten tillsammans med bakplåtspapper, snitta önskade mönster på bröder och sätt in i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i mitten av ugnen ca 40-50 min.
Låt brödet svalna utan bakduk på plåten.
ANONNS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.