Hemmagjorda snabba croissanter

SEPTEMBER 18, 2021

En enklare variant på croissanter. Att göra croissanter från grunden och alla dessa momenten med kavlande kan vara lite krångligt. Den här receptet på croissanter är mycket enklare och snabbgjort på hemgjorda croissanter dessutom med mindre smör.

16 st croissanter

1 h

Ingredienser:
  • 30 g färsk jäst
  • 2,5  dl ljummet vatten 
  • 2,5 dl mjölk 
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk socker 
  • 1 tsk salt 
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumstempererat  ( till utbakning)
  • 1 äggula & ca 2 msk mjölk till pensling

 

Gör så här:

  1. Lös upp jästen och sockret i den ljumma degvätska. Häll i hälften av mjölet och blanda till en jämn smet. Tillsätt oljan, ägg, saltet och rör om. 
  2. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget. Arbeta tills degen känns  elastiskt och fint. Låt jäsa övertäckt med en plastfolie i 30 minuter. 
  3. Ta upp degen på en mjölad bakbord och dela 8 delar och rulla till bollar. Kavla ut en till en rund cirkel (se bild nedan). Fördela den mjuka smöret på varje cirkel och lägg sedan cirklarna på varandra. Lägg över på en talrik/bricka.
  4. Låt vila i kylen täckt med plastfolie i ca 10 minuter.
  5. Kavla ut degen till en rektangel på 40×60 cm och vik två gånger längs med långsidan. När du vikt och kavlat klart så kavlar du ut degen till en rektangel som är ca 20×60 cm. Skär degen i avlånga trekanter och rulla ihop till en croissant. Ställ croissanterna på bakpappersklädd plåt, med bra mellanrum. Låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. 
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla croissanterna med uppvispat äggula och mjölk.  Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills dem får en gyllenbrun färg. Lägg över på galler och låt svalna.
    TipsDu kan frys in ogräddade croissanterna och grädda sedan frysta på 175 grader i ca 30 minuter.

ANNONS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.