HEM> RECEPT> TILLBEHÖR

24 jan 2024

Smördegssemlor

Smördegssemlor med hemgjord mandelmassa, det är ju bara för gott. Frasigt och helt underbart gott. Jag har gjort dem på färdigköpt smörgåsplattor som man kan köpa från frysdisken. Det funkar med vilket märke som helst. 

Du kommer säkert undra när du läste i receptet varför jag använder en tom plåt ovanpå smördegen när jag gräddade dem.  Jo, det för att smördegen ska tryckas ner och på så sätt man få en mycket krispigare smördeg (men bara de första 8 minuter). 

Smördegssemlor
Smördegssemlor

ANNONS:​

4 port

1 tim

INGREDIENSER

 

  • 400 g smördeg (4 st plattor)
  • 1 msk florsocker 

 

Mandelmassa: 

  • 100 g mandlar 
  • 1 dl florsocker 
  • 1 tsk kardemumma, malen 
  • 1 äggvita 
  • 2-3 msk vispgrädde 
  • 1 nypa salt 

 

Till servering:

    • 4 dl vispgrädde 
    • 1 tsk vaniljsocker 

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att rosta mandlar i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en fin färg. Låt dem sedan svalna helt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dela smördegsplattorna i runda cirklar med hjälp av ett glas eller en skål som är ungefär 8-10 cm i diameter. (Tina gärna innan om smördegen är fryst).
  4. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg sedan en tom plåt ovanpå smördegen och grädda tillsammans med plåten i cirka 8 minuter. 
  5. Ta ut plåten och ta bort den tomma plåten som är överst. Pudra smördeg cirklarna generöst med florsocker och grädda ytterligare 10 minuter tills de är gyllene. Låt dem sedan svalna helt.
  6. Mandelmassa: Mixa mandlarna tillsammans med florsocker till grovt mjöl (jag gillar när det är lite bitar i).
  7. Tillsätt äggvita och vispgrädde och fortsätt att mixa till en krämig konsistens. Smaka av med lite salt. Om det inte används direkt, förvara det i en tät burk i kylen. Den håller i upp till 5-7 dagar. 
  8. Vispa grädden med vaniljsocker till en krämig konsistens.
  9. Bred på mandelmassa och spritsa grädde, och toppa med mortlad kardemumma. Servera och njut!

ANNONS:​

Du kanske också gillar

Hemmagjord daimglass
Vispad Saffranspannacotta
Brylepudding med karamellsås på en chokladkaka
Choklad-tårta med fluffig chokladganache
Dulce de leche kladdkaka
Pannacotta cheesecake
Raffaello tiramisu
Valnötstårta med kaffe & choklad
Saffranspannacotta toppad med salt lakris
Lime -Kladdkaka med vit choklad
Lyxiga Havrebollar
Vaniljkräm
Crème brûlée
Mini Pavlova med mangocurd
cheesecake i glas
Tiramisu med Passionsfruktscurd och- citron
Chokladtryffel & hasselnötspaj
Snabb baklava
hallonmuosse-tacc8arta
Choklad- och kokoskaka med färskostfyllning
Glutenfri Mandeltårta
Crème brûléen
Jordgubbstiramisu
Nötbars
Pavlova med diam
Kaffe Latte glass
Donuts med choklad
Jordgubbsglass med vit choklad
Glutenfria små bakelser med kaffe- smörkräm
Oreo Cheesecake
Toscaäpplen
Choklad & hallonbakelser
citronkaka med vallmofrön
Chokladkaka i långpanna Zofias kök
Chokladdoppad kola

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template