Subway- bröd fluffiga, mjuka och perfekta till mackor eller bredvid en soppa .
ANNONS:
Edit Template
4 st
2 tim
INGREDIENSER
25 g färsk jäst (eller 1,5 msk torrjäst)
5 dl vatten ( fingervarm )
11-12 dl vetemjöl special (ca 700–750 g)
3 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
1 msk honung, flytande
1 tsk salt
Topping (valfritt)
Sesamfrön
Vallmofrön
Riven parmesanost
Örter (torkad oregano eller basilika)
Vitlökspulver
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke (eller blanda torrjästen i mjölet). Tillsätt honung och olja. Häll i ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta degen i en maskin i ca 10 minuter eller för hand i 15 minuter, tills degen släpper från bunkens kant och är smidig och elastisk
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 1 timme tills den blivit dubbelt så stor.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar och forma till bollar.
Platta lite lätt och vik in kanterna för att få den klassiska “Subway”-formen. Forma varje del till en avlång limpa (ca 25–30 cm lång).
Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader (över-undervärme)
Pensla eller spraya brödet med lite vatten. .
Strö över valfri topping t.ex. sesamfrön, riven parmesanost eller örter.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills bröden fått fin gyllene färg.
Ta ut och låt svalna på galler under bakduk så de behåller sin mjuka yta.
Tips!
Vill du ha extra mjuka bröd (som Subway), släng en bit eller lite vatten i botten av ugnen när du sätter in plåten.
För fullkorns variant: byt ut 2–3 dl vetemjölet mot grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl.
Bröden går jättebra att frysa tina i ugnen på 160 grader i ca 10 min minuter.