Edit Template

15 okt 2025

Subway- bröd 

Subway- bröd  fluffiga, mjuka och perfekta till mackor eller bredvid en soppa .

ANNONS:

Edit Template

4 st

2 tim

INGREDIENSER

  • 25 g färsk jäst (eller 1,5 msk torrjäst)
  • 5 dl vatten ( fingervarm )
  • 11-12 dl vetemjöl special (ca  700–750 g)
  • 3 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 tsk salt

Topping (valfritt)

  • Sesamfrön
  • Vallmofrön
  • Riven parmesanost 
  • Örter (torkad oregano eller  basilika) 
  • Vitlökspulver

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke (eller blanda torrjästen i mjölet). Tillsätt honung och  olja. Häll  i ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt vetemjöl,  lite i taget och arbeta degen i en maskin i ca 10 minuter eller för hand i 15 minuter, tills degen släpper från bunkens kant och  är smidig och elastisk 
  3. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 1 timme tills den blivit dubbelt så stor.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar och forma till bollar. 
  5. Platta lite lätt och vik in  kanterna för att få den klassiska “Subway”-formen. Forma varje del till en avlång limpa (ca 25–30 cm lång).
  6. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200  grader (över-undervärme)
  9. Pensla  eller spraya brödet  med lite vatten. .
  10. Strö över valfri topping  t.ex. sesamfrön, riven parmesanost eller örter.
  11. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills bröden fått fin gyllene färg.
  12. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk så de behåller sin mjuka yta.

     

Tips!

  • Vill du ha extra mjuka bröd (som Subway), släng en bit eller lite vatten i botten av ugnen när du sätter in plåten.
  • För fullkorns variant: byt ut 2–3 dl vetemjölet mot grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl.
  • Bröden går jättebra  att frysa  tina i ugnen på 160 grader i ca 10 min  minuter.

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template