Pannacotta med jordgubb & vit chokladganache.

15 juni, 2022

Pannacotta är en vinnare dessert i alla dessa former. Smaken är sötsyrlig och konsistensen är krämig en  härligt smak av sommar.

4 port

30 min

INGREDIENSER

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse vegegel eller 3 st gelatinblad
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller ½  tsk äkta vaniljpulver
  • 2 dl gräddfil
  • Limesaft av 1 lime
 

Garnering: 

 • 100 vit choklad
 • ca 2 dl jordgubbar, frysta eller färska  
 • Valfria kex att strö över
 • 100 g färska jordgubbar
Gör så här:
 1. Blanda ihop alla ingredienser (förutom gräddfil)  i en kastrull. Koka upp på svag värmen under omrörning. Låt svalna lite och blanda sedan ner gräddfil.
 2. Om du använder gelatinblad: Blötlagda gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinet och  lägg i den varma gräddblandningen. Rör tills det har smält.
 3. Häll upp i portionsglas (fyll en kannan och hälla upp pannacotta för att slippa kladd) Låt stelna i kylen i 3-4 timmar. 
 4. Mixa jordgubbarna med en stavmixer, lägg i en kastrull  och värm upp. 
 5. Grovhacka chokladen och rör ner i den varma jordgubbspure. Rör om tills all choklad är smält, häll sedan över på pannacotta och ställ tillbaka i kylen för att ställa, det tar ca 1-2 timmar.
 6. Garnera med jordgubbe och kexsmulor. 

GÖR SÅ HÄR

ANONNS:

Simit
BRÖD

Simit

15 juli 2024 Simit Simit är ett turkiskt bröd.  De påminner om bagels  är ett lite sött  och krispigt ringformat bröd som täcks med sesamfrön.  Om du har rest i Turkiet, då är det omöjligt att missa det här brödet.  8 st 2 tim INGREDIENSER Deg: 8,5 dl vetemjöl  1 ½  msk socker 1 tsk salt  7 g torrjäst ca 2 msk  (eller 25 g färsk jäst) 4 dl vatten, fingervarmt  2 msk raps eller solrosolja För doppning: 1 dl mörk sirap  ¾ dl vatten  2, 5 dl rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR Blanda vetemjöl, torrjäst, socker  och salt i en bunke. (om du använder färsk jäst- lös upp jästen i degväska). Tillsätt vattnet och oljan. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk.  Täck degen med en köksduk och låt den jäsa i 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek. Ta upp degen i ett mjölkbord. Dela degen i 8  lika stora delar och rulla till bollar.  Rulla varje boll till en lång remsa, cirka 60 cm lång. Gör en halv (8) och snurra sedan in remsor i det runda cirkel (se bild).  Blanda sirap och vatten i en djup skål. Doppa varje dag-ring först i sirap-blandningen och sen i rostade sesamfrön ( samtidigt som du doppar i sesam ska du dra lite försiktigt så du gör dem lite större) se till att de är helt täckta med sesamfrö. Placera de täckta ringarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen till 200 grader under och över värmen. Grädda simit i 15-20 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Låt simit svalna något på ett galler. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
TILLBEHÖR

 Zucchini pasta

12 juli 2024 Zucchini pasta med grilad majs Inläggen innehåller reklam för Borusin Ugnsbakad zucchini med färskost och grillad majs. En lättlagad, krämig pasta som passar perfekt att ta med på pickning.  Mat smakar bäst utomhus. Pickning i sommar är en av de mest njutbara och billiga   aktiviteterna att umgås med vänner och familj. Packa en korg med frukter, en enkel pastasallad och kalla drycker. Ut och njut!  Oavsett och du väljer att avnjuta Boursin färskost som den är eller att använda dem i din matlagning så är MAGISKT god om vi frågar mig!  Boursin färskost är krämig och samtidigt smulig, en mjuk ost som är så smakrik och perfekt för varje tillfälle. Lägg den på en ostbricka och ät med kex, bred den på brödet. Eller varför inte använda den som en smaksättare i din matlagning? Den smakar  alltid underbart och tar din matlagning till en helt annan nivå.  4 port 35 min INGREDIENSER 400 g pasta ( valfri) 1 zucchini  (350-400 g) 1 fpk Boursin färskost ( vitlök & örter)   2 msk olivolja  Salt och peppar efter smak  2 st grillad majskolv eller 1 burk kokt majs 2-3 msk rapsolja att pensla majsen 1/2 citron GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 200 grader.Dela zucchinin i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg färskosten i mitten av formen. Ringla olivolja, salt och peppra. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Under tiden kan du koka pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara ca 1 dl pastavattnet. Skölj pastan i kallt vatten och låt den sedan rinna av ordentligt i en sil. Värm grillen. Pensla majskolvarna med olja och grilla dem runt om i ca 5-7 minuter. Låt dem svalna. Skär sedan av majskornet med en vass kniv. Ta ut formen ur ugnen och blanda färskosten och zucchinin. Tillsätt majsen, pressa citronsaft och späd såsen med pastavattnet, lite i taget, tills du får en krämig.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Köttfärspiroger
KÖTT

Piroger

November 24, 2022 Recept på: Köttfärspiroger Piroger med köttfärs- Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är  i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen.  15 st 1 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl mjölk, ljummet 10-11 dl vetemjöl 2 tsk socker 1 tsk salt 100 g smör, mjukt Fyllning: 500 g köttfärs 1 gul lök 1 msk grillkrydda 2 tsk vegeta 2 dl passerade tomatsås eller ketchup 4 dl riven ost, valfri sort GÖR SÅ HÄR Lös upp jäst i degvätska: Tillsätt salt, socker  och hälften av vetemjölet. Arbeta in mjölet och rör ihop till en ganska lös deg. Tillsätt rumsvarm smör och resten av mjölet. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Knåda ca 15 minuter för hand eller 10 i en bakmaskin. Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie i 50-60 minuter. Fyllningen: Skala och finhacka lök. Fräs löken i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och krydda med grillkrydda och vegeta ( vegeta kan du ersätta med 1 st grönsaksbuljongtärning). Stek tills färsen blir helt genomstekt. Tillsätt passerade tomater, oregano och låt puttra i ca 10 minuter. Häll upp färsen på en tallrik och låt kallna helt. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 lika bitar. Rulla till en bollar. Kavla ut och till cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen, lägg på riven ost, och nyp ihop kanterna med fingertoppar och vik ihop till en pirog. Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Låt jäsa i ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut låt svalna under en bakduk en stund.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Röra på Ugnsrostade grönsaker-zodias kök
TILLBEHÖR

Grönsaksröra med burrata

27 juni 2024 Recept på: Görnsaksröra med burrata Otroligt god röra på ugnsrostade grönsaker, valnötter och basilika. Servera med burrata och njut av med baguetter! Allt vad man behöver på en varm sommardag.  2 port 35-40 min INGREDIENSER 2-3 st röd spetspaprika…………………………………………………………………………. 250 g körsbärstomater…………………………………………………………………………. 4-5 st vitlöksklyftor…………………………………………………………………………. Salt och peppar efter smak…………………………………………………………………………. Olivolja…………………………………………………………………………. 1 dl valnötter ( gärna rostade)…………………………………………………………………………. 1/2 kruka basilika…………………………………………………………………………. 1 fpk burrat ( 275 g)…………………………………………………………………………. Balsamico, att ringla över…………………………………………………………………………. GÖR SÅ HÄR   Sätt ugnen på 200 grader. Lägg paprika, tomat och vitlöksklyftor (oskalade) på en plåt. Ringla över olivolja, salt och peppar.  Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 26-30 min tills paprikorna fått ordentligt färg. Ta ut och låt svalna. Ta bort det mesta av skalet på paprikan och ta bort stammen. Lägg paprika, tomma och vitlöksklyftor (pressa ut från skalet). Tillsätt valnötter och basilika ( svara lite till garneringen) och mixa ihop till en röra. Häll upp på en tallrik, lägg på burrata och toppa med resten av basilikan. Strö över salt och mal svartpeppar. Avsluta med att ringla över balsamico  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Små cheesecake
TILLBEHÖR

Cheesecake förrätt

17 juni 2024 Små matiga cheesecake Läckert och otroligt goda -Små cheesecake med laxröra.En matig variant på cheesecake med krämig färskost- fyllning. Servera som förrätt eller tillbehör. 4 port 30 min INGREDIENSER 1 pack kex Tuc ( 100 g) 65 g ruccola 1 msk olivolja 100 g gravad lax  150 g färskost (gärna smaksatt med vitlök) 2 msk majonäs  ½ gurka  Garnering: 20 g gräslök   Kexsmulor  Färsk timjan  GÖR SÅ HÄR   Börja med att mixa kexen, ruccola och olivolja till fina smulor.  Blanda finskuret lax, färskost och finhackad gurka, smaka av med salt och peppar. Lägg ringen i en serveringsfat och trycka kex-massan och fördela jämnt röran (spara lite till garnering. Om du inte har en ring- använd en liten skål klädd med en plastfolie. Lyft upp med hjälp av plastfolie och lägg över på tallrik. Dra försiktigt bort plastfolie.    Garnera med finhackad gräslök och kexsmulor. Ställ i kylen en stund innan serveringen.   Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »
Smörgåstårta -zofias kök
ÖVRIGT

Smörgåstårta med kalkon

16 juni 2024 Smörgåstårta med kalkon REKLAM FÖR POLABRÖD    Ni var så många som ville ha recept på min smörgåstårta, här kommer en magiskt god och läckert smörgåstårta. Med jubileumskaka från Polarbröd är så enkelt att just rund smörgåstårta som både är festlig och otroligt gott. Perfekt att ställa fram på midsommarbordet. kakkaka  Smörgåstårtan blir extra god när den har stått minst ett dygn i kylen så att smakerna sätter sig och den blir saftig. TIPS! För att få smörgåstårtan extra saftig, låt den stå minst ett dygn innan servering. Förbered dagen innan genom att sätta ihop tårtan, täcka den ordentligt och plasta in den. Ställ den i kylen över natten. Dagen efter kan du bara garnera. Detta underlättar hela arbetet och gör tårtan godare när den har fått stå ett dygn. Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok  8-10 bitar 1 tim INGREDIENSER 2 pack Jubileumskaka från Polarbröd   Fyllning: 2,5 dl crème fraiche  250 g majonnäs  6 st hårdkokta ägg 200 g rökt kalkon  8 st hela ättiksgurkor 150 g riven ost, ( gärna lagrad) 1 rödlök  1 krm salt 1 krm svartpeppar, nymald Zest av 1 citron Saft av ½ citron Saft av ½ citron Salt och peppar efter smak Att täcka tårtan: 300 g färskost 1 msk majonnäs 2 msk pressad citronsaft 1 krm salt 1 krm nymald svartpeppar 1 msk färsk timjan   Garnering: 100 g ärtskott 1 gurka 100 g körsbärstomater 100 g ost, skivad 150 g rökt kalkon 50 g rädisor GÖR SÅ HÄR Börja med att koka äggen i 10 minuter. Lägg dem sedan i kallt vatten för att underlätta skalningen. Finhacka ättiksgurka, kalkon, lök och ägg. Lägg allt i en bunke och blanda med crème fraiche, majonnäs, finrivet citronskal och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Montera smörgåstårtan genom att breda ut fyllningen i jämna lager mellan brödskivorna. Fyll med tre lager fyllning och lägg sedan på den fjärde skivan. Rör ihop färskost, majonnäs och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Täck sedan hela tårtan med färskostkrämen. Garnera tårtan runt om med ärtskott (tryck fast ärtskotten i krämen på kanten). Garnera med kalkonrosor, ostrullar, små tomater, skivade rädisor och gurkrosor. Hyvla gurkan tunt med en osthyvel på längden och rulla ihop till rosor, eller använd grönsaker efter din egen smak. Liknande inlägg Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Recept »

# Zofias Kök, Ferrero Rocher 

Recept som kommer få dig lyckas i köket.