Edit Template

Nattjäst ostfralor

JANUARI 15, 2022

Nattjäst bröd är både enkelt och galet gott. Det jag gillar mest med nattjäst bröd att degen får jäsa lägen med lite jäst och utvecklar mer smak.

Igår inna jag skulle gå till sängen kom jag på att jag ville äta nybakat bröd på morgonen. Så jag gick raka vägen till köket och satte ihop en deg som fick jäsa över natten i rumstemperatur och sedan bara att baka ut på morgonen, grädda och njut! 

7-8 st

30 Min

Ingredienser:

  • ca 10 g färskt jäst 
  • 5 dl kallt vatten
  •  9 dl vetemjöl 
  • 1 tsk salt 
  • 2-3 msk matolja 
  • 1 tsk flytande honung eller socker 

Garnering:

  • ca 2 dl valfri riven ost
  • vatten eller ägg, till prnsling
Gör så här:

  1. På kvällen: Smula jästen i en stor bunke och lös upp med vatten. Tillsätt olja, honung, salt och jobba in lite i tagen av vetemjölet. Arbete till en smidig deg (degen ska vara lite kletig). Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa över natten i rumstemperatu.  
  2. På morgonen: Ta upp den på en mjölad bord (knåda inte)  och dela degen till 8 delar. Rulla till bullar, tänk på att jobba med degen försiktigt för att behålla bubblor i degen.
  3. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-35 minuter. 
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullar med vatten och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen  i 12-14 minuter. 

ANNONS:​

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Subway bröd

Subway -bröd

15 okt 2025 Subway- bröd  Subway- bröd  fluffiga, mjuka och perfekta till mackor eller bredvid en soppa . 4 st 2 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst (eller 1,5 msk torrjäst) 5 dl vatten ( fingervarm ) 11-12 dl vetemjöl special (ca  700–750 g) 3 msk neutral olja (t.ex. rapsolja) 1 msk honung, flytande 1 tsk salt Topping (valfritt) Sesamfrön Vallmofrön Riven parmesanost  Örter (torkad oregano eller  basilika)  Vitlökspulver GÖR SÅ HÄR Smula ner jästen i en bunke (eller blanda torrjästen i mjölet). Tillsätt honung och  olja. Häll  i ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjöl,  lite i taget och arbeta degen i en maskin i ca 10 minuter eller för hand i 15 minuter, tills degen släpper från bunkens kant och  är smidig och elastisk  Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 1 timme tills den blivit dubbelt så stor. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar och forma till bollar.  Platta lite lätt och vik in  kanterna för att få den klassiska “Subway”-formen. Forma varje del till en avlång limpa (ca 25–30 cm lång). Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200  grader (över-undervärme) Pensla  eller spraya brödet  med lite vatten. . Strö över valfri topping  t.ex. sesamfrön, riven parmesanost eller örter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills bröden fått fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk så de behåller sin mjuka yta.   Tips! Vill du ha extra mjuka bröd (som Subway), släng en bit eller lite vatten i botten av ugnen när du sätter in plåten. För fullkorns variant: byt ut 2–3 dl vetemjölet mot grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl. Bröden går jättebra  att frysa  tina i ugnen på 160 grader i ca 10 min  minuter. MER RECEPT

Till Receptet »
Knådfri focaccia

Knådfri focaccia

14 avg 2025 Knådfri focaccia Att baka den här ljuvligt goda focaccia kräver ingen knådning, det är bara att röra ihop degen och låta den jäsa. Perfekt när du vill ha nybakat bröd utan krångel. 1 plåt 1,5 tim INGREDIENSER 8 -½  dl vetemjöl  1 msk torrjäst eller ca 20 g färsk jäst 4 dl fingervarmt vatten 1 msk olivolja 1 tsk flytande honung  2 tsk salt ½  dl olivolja till utbakning Fyllnings-tips: 200 g körsbärstomater (gärna på kvist) Kärnfria oliver Rödlök, tunt skivad Flingsalt 2–3 kvistar färsk rosmarin GÖR SÅ HÄR  Om du använder torrjäst: blanda vetemjöl och jäst i en stor skål. Om du använder färsk jäst: lös upp den i det fingervarmt vattnet innan du blandar vidare. Blanda vatten , honung och olivolja i en bunke (*honung är valfritt men ger fin smak och hjälper jäsningen). Tillsätt mjölet och rör om med en träslev tills du får en kladdig deg. Första jäsningen:  Ringla lite olivolja över degen och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i 30 minuter. Fukta fingertopparna och vik försiktigt in degen från alla kanter mot mitten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Smörj en plåt eller form 30×23 med olivolja. Häll upp degen och platta ut den försiktigt. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme). Ringla olivolja över degen och tryck djupa gropar jämnt över hela ytan med fingrarna. Tryck ner tomater, oliver och rödlök. Strö över rosmarin och flingsalt.  Grädda focaccian mitt i ugnen i ca 25–30 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt och genomgräddat. MER RECEPT

Till Receptet »
Lepinja-bröd

Lepinja-bröd

Lepinja-bröd JANUARI 08, 2022 Lepinja är ett mjukt och luftigt bröd från Balkan som serveras oftst  med ćevapčići eller “pljeskavica”, men det passar till det mesta. Dela brödet i mitten och fyll det med det du tycker är gott. 6-7 st 2 tim INGREDIENSER 30 g färsk jäst 1/2 dl matolja 1 msk socker 2,5 dl fingervarmt vatten 2,5 dl fingervarmt mjölk 10-11 dl vetemjöl 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Lös upp jästen med degvätska. Blanda ner socker, olja och helft av vetemjölet. 2. Arbeta degen i en bakmaskin eller för hand. 3. Tillsätt salt och resten av mjölet, lite åt gången sluta när degen känns fortfarande lite kladdig. Degen ska knådas i ca 10 min i bakmaskin, lite länge om du baka degen för hand eller tills degen börjar släppa från bunkens kanter. ( Tänk på att inte överdosering med mjöl, hellre för lite mjöl än för mycket, överdosering av mjöl ger torr bröd). 4. Ta lite olja på händer gnugga runt degen. Täckt bunke med plastfolie och låt jäsa i 50-60 minuter. 5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela till 6-7 st lika stora delar. 6. Forma till bollar. Platta ut med med händerna till runda kakor. Gör några rutor (mönster) på brödets ovanpå med en kniv. Lägg bröden på en bakplåt med en bra marginal i mellan. Strö över lite extra mjöl påt och låt jäsa 30-40 minuter. 7. Sätt ugnen på 225 grader (se till att ugnen är riktigt varm innan brödet ska gräddas). 8. Grädda i ca 12-14 minuter. Låt dem svalna på plåten med en bakduk. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofias Kök (@zofias_kok) # Zofias Kök, balkan mat, #Pljeskavica Tzatziki Nougat cheesecake Içli köfte Pannkakor på Balkas Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Ciabatta bröd

Ciabatta bröd 

18 Jan 2025 Saftiga och lätta sega Ciabatta med en härligt knaprig skorpa. Perfekta till soppor, sallader eller som smörgåsar  4 port 90 min INGREDIENSER 5 ½ -6 dl vetemjöl 2 tsk torr jästa eller 15 g färsk jäst 1 tsk salt 3 dl ljummet vatten 1 msk olivolja 1 msk honung       GÖR SÅ HÄR Blanda torrjästen med vetemjölet och salt i en bunke. Om du använder färsk jäst: Smula jästen i en skål och lös upp den i det ljumma vattnet tillsätt honung och olivolja. Tillsätt degvätska och blanda ihop tills du får en lös och något kladdig deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen med mjöl, eftersom ciabatta ska ha en luftig konsistens. När du har fått ihop en kladdig låt, låt jäsa 30 minuter. Efter 30 min: Dra upp kanterna och vik in mot mitten 4–5 gånger, låt vila 30 min och upprepa processen några gånger med blöta händer. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur ytterligare 30 min, eller tills den har fördubblats i storlek. Strö rejält med mjöl på en arbetsyta. Vänd ut degen försiktigt och öppna upp degen. Vik sedan två gånger till avlång och dela den i fyra avlånga bitar. Forma lätt till ciabatta utan att knåda. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under och över värmen. Ställ en tom plåt eller en ugnsform längst ner i ugnen med lite vatten i ( för att skapa ånga, detta hjälper till att få en krispig yta). Grädda bröden i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de är gyllene och har en krispig yta. Ta ut bröden och låt dem svalna i ett galler. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Till Receptet »
Hemgjorda tunnbrödskex

Hemgjorda tunnbrödskex

14 dec 2024 Hemgjorda tunnbrödskex Hemgjorda tunnbrödskex Ni vet de där kexen som man gillar så mycket – jag älskar dem! Men de är inte särskilt billiga att köpa i mataffären. Därför har jag testat att göra egna, och de blev helt otroliga med Abisko-tunnbröd från Polarbröd, som är bakat med surdeg. Det blir galet gott! Till kexen har jag gjort en laxröra som är perfekt att doppa kexen i. Det passar utmärkt att bjuda på till julmingel eller adventsfirande. Ni måste testa!  Laxröran kan dessutom förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen. 4 port 30-35 min INGREDIENSER   4 st Abisko -tunnbröd från polarbröd ¾ dl olivolja  1 tsk torkad oregano ½ tsk chiliflakes  Salt efter smak  1 msk färsk rosmarin eller andra  örter      Laxröra: 150 g färskost naturell 2 msk majonäs  125 g varmrökt lax  20 g färska örter t.ex gräslök och dill  Saft av ½ citron    GÖR SÅ HÄR Tunnbrödskex: Sätt ugnen på 170 grader. Skär tunnbrödet i rutor eller långa strimlor. Blanda ihop olivoljan med alla kryddor.  Pensla bröden med olivoljan på bara en sida. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper  och baka dem i ugnen i cirka 8–10 minuter, eller tills de är hårda och har fått en gyllenbrun färg. Laxröra: Blanda färskost, majonnäs och hackad dill i en skål. Dra laxen i mindre bitar och rör ner den i blandningen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg upp röran på ett serveringsfat och lägg tunnbröds kexen runt röran. Toppa med lite olivolja, chiliflakes och färska örter. Sedan är det bara att njuta! Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Till Receptet »
Simit

Simit

15 juli 2024 Simit Simit är ett turkiskt bröd.  De påminner om bagels  är ett lite sött  och krispigt ringformat bröd som täcks med sesamfrön.  Om du har rest i Turkiet, då är det omöjligt att missa det här brödet.  8 st 2 tim INGREDIENSER Deg: 8,5 dl vetemjöl  1 ½  msk socker 1 tsk salt  7 g torrjäst ca 2 msk  (eller 25 g färsk jäst) 4 dl vatten, fingervarmt  2 msk raps eller solrosolja För doppning: 1 dl mörk sirap  ¾ dl vatten  2, 5 dl rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR Blanda vetemjöl, torrjäst, socker  och salt i en bunke. (om du använder färsk jäst- lös upp jästen i degväska). Tillsätt vattnet och oljan. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk.  Täck degen med en köksduk och låt den jäsa i 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek. Ta upp degen i ett mjölkbord. Dela degen i 8  lika stora delar och rulla till bollar.  Rulla varje boll till en lång remsa, cirka 60 cm lång. Gör en halv (8) och snurra sedan in remsor i det runda cirkel (se bild).  Blanda sirap och vatten i en djup skål. Doppa varje dag-ring först i sirap-blandningen och sen i rostade sesamfrön ( samtidigt som du doppar i sesam ska du dra lite försiktigt så du gör dem lite större) se till att de är helt täckta med sesamfrö. Placera de täckta ringarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen till 200 grader under och över värmen. Grädda simit i 15-20 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Låt simit svalna något på ett galler. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »

Recept som kommer få dig lyckas i köket.