
Ciabatta bröd
18 Jan 2025 Saftiga och lätta sega Ciabatta med en härligt knaprig skorpa. Perfekta till soppor, sallader eller som smörgåsar 4 port 90 min INGREDIENSER 5 ½ -6 dl vetemjöl 2 tsk torr jästa eller 15 g färsk jäst 1 tsk salt 3 dl ljummet vatten 1 msk olivolja 1 msk honung GÖR SÅ HÄR Blanda torrjästen med vetemjölet och salt i en bunke. Om du använder färsk jäst: Smula jästen i en skål och lös upp den i det ljumma vattnet tillsätt honung och olivolja. Tillsätt degvätska och blanda ihop tills du får en lös och något kladdig deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen med mjöl, eftersom ciabatta ska ha en luftig konsistens. När du har fått ihop en kladdig låt, låt jäsa 30 minuter. Efter 30 min: Dra upp kanterna och vik in mot mitten 4–5 gånger, låt vila 30 min och upprepa processen några gånger med blöta händer. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur ytterligare 30 min, eller tills den har fördubblats i storlek. Strö rejält med mjöl på en arbetsyta. Vänd ut degen försiktigt och öppna upp degen. Vik sedan två gånger till avlång och dela den i fyra avlånga bitar. Forma lätt till ciabatta utan att knåda. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under och över värmen. Ställ en tom plåt eller en ugnsform längst ner i ugnen med lite vatten i ( för att skapa ånga, detta hjälper till att få en krispig yta). Grädda bröden i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de är gyllene och har en krispig yta. Ta ut bröden och låt dem svalna i ett galler. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT