Julbröd med frukt och frön

JANUARI 08, 2022

Fantastiskt gott bröd som doftar ljuvligt. Enkelt bröd som du bara rör ihop smeten och grädda. Ingen knådning eller jäsning. Fram med en bunke och blanda ner dem frön, torkad frukt ni har hemma. 

1 Limpa

1,5 h

Till 1 limpa

Ingredienser:

  • 2 dl rågmjöl finmalet
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1 tsk nejlika
  • 1/2 tsk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl valnötter elle andra nötter 
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl  pumpakärnor
  • 1 dl russin
  • 1 tsk salt
  • ca 100 g torkad frukt t.ex dadlar, fikon och aprikoser
  • 1 dl olja
  • 1 dl mörk sirap 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Mätt upp alla torra ingrediens i bunke. Grovhacka nötter och dela dem torkade frukter i mindre bitar  och blanda ner det med resten av torra ingredienser.
  3. Tillsätt yoghurt, sirap  och olja. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. 
  4. Häll smeten i en brödform 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper och toppa med havreflingor, pumpakärnor och solrosfrö. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Ta ut bröden och låt svalna i formen.
  6. Förvara bröden i en plastpåse i rumstemperatur håller sig bra 4-5 dagar, går även bra att frysa in bröden. 

ANNONS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.