Barkis

MAJ 15, 2021

Supergod frukostlimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt och saftigt inkråm kallas för  “Barkis”.

7-8 st

1,5 h

2 st. limpor

Ingredienser:

  • 25 g färskt jäst
  • 9-10  dl vetemjöl
  • 2 dl  vatten, ljummet
  • 2 dl mjölk, rumsvarm
  • 25 g smör, mjuk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • Vallmofrön till topping

Gör så här:

Rör ut jäst med degvätska i en bunke. Tillsätt honung , salt och rör ihop.

 
 

Tillsätt hälften av mjölet och blanda tills allt går ihop.

Tillsätt smöret och resten av vetemjölet lite i taget, och arbeta degen väl tills den blir elastisk och smidig. Ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand (degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter).

Låt  degen jäsa övertäckt i bunken i 45 min.

Ta upp degen på en mjölad bord och dela på mitten och forma 2 bollar. Plattat ut lite lätt och vik mot dig 2-3, se till att fästa ihop degen ordentligt så att inte få in luft.

Rulla sedan limpan fram och tillbaka ett par gånger och tryck lite lätt ut mot ändarna.

Lägg båda limporna på plåten med bakplåtspapper och låt limporna jäsa i 45 minuter. 

 Sätt nu på ugnen på 250 grader.

Snittar limpor med en vass kniv 3  st snitt snett över bröden. Pensla med lite vatten och strö över vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter. Kasta in 2-3 isbitar eller  ½ dl vatten i botten på ugnen och stäng luckan snabbt.  Ta ut bröden och låt svalna på en galler innan du skär i brödet.

ANNONS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.