Nattjäst ciabatta bröd

Rör ihop på kvällen och baka ut på morgonen, ingen knådning behovs.
Nattjäst bröd har blivit så populär nu förtiden. Jag förstår, att baka hembakat bröd kräver tid och tålamod man vill att det ska gå snabbt.
Egentligen ciabatta ska man knåda länge och ska få en hård skorpa och fluffigt inre, och är bakat på surdeg oftast. Jag tycker att min ciabattabröd blev ganska god utan att jag behövde knåda.



Till 4 st stora ciabattabröd

Ingredienser:
  • ca 15 g färsk jäst ( av 50 g) eller 2 tsk torr jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 9-10 dl vetemjöl special eller vanlig 
  • 1 msk salt
  • 1 tsk honung eller strösocker 
 
 Gör såhär:
  1. På kvällen: Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i  olja och salt. Häll i  hälften vetemjöl och blanda in, med en  trädslev. Tillsätt sedan resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg.
  2. Täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1 tim. Ställ sedan bunken in i kylen över natten minst 10 tim. 
  3.  På morgonen: Värn upp ugnen på  225 grader.
  4. Släpp  upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan gör  till en rektangel ca 2 cm tjock och skär till ca 4 st ciabattabröd eller  så stora bitar man önskar. Lägg över på  plåten kläd med bakplåtspapper ( strö på även mjöl på bakplåtspapper)  strö sedan över lite mjöl eller mannagryn på på brödet.
  5. Grädda mitt i ugnen  på 225 grader i ca 18-20  minuter, eller tills bröden fått en gyllenbrun färg. Släng in två st. isbitar i botten av ugnen när du sätter in bröden. ( is använder man för att få en saftig bröd och brödet får en härlig skorpa) . Låt svalna på plåten. 
    Njut medan brödet är fortfarande  varm och härlig. 

Senaste recept

Vaniljpannacotta med lemoncurd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Vaniljpannacotta med lemoncurd   Vaniljpannacotta serveras med lemoncurd & cantuccini. Krämig, ljuvlig och vacker,  pannacotta är en av de bästa efterrätterna

Läs mer »

Krofne- munkar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Krofne-munkar Krofne är typ samma som munkar fast lite godare. Jag har valt att inte fylla mina munkar med någon fyllning,

Läs mer »

Yakiniku

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Yakiniku https://youtu.be/5vQS4c3k8xs Yakiniku är ett japanskt rätt  som går hem hos många. Smakrik och otroligt snabblagad rätt,  passar både till vardags som

Läs mer »

Morotskaka med valnötter

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Morotskakan med valnötter. Otroligt god, saftig och smakrikt Morotskakan med valnötter.  10-12 bita  Ingredienser: 4 dl finrivna morötter ( 3 st lagom

Läs mer »

Äppelkaka med havrecrunch

Äppelkaka de luxe Äppelkaka med karamelliserade äpplen och fylld med  havrecrumbe.  Så saftig på insida och crashig övan på och en härlig smak av kardemumma. 

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök