Nattjäst ciabatta

AUGUSTI 29 2020

Rör ihop på kvällen och baka ut på morgonen, ingen knådning behovs.

 

Nattjäst bröd har blivit så populär nu förtiden. Jag förstår, att baka hembakat bröd kräver tid och tålamod man vill att det ska gå snabbt.

 

Egentligen ciabatta ska man knåda länge och ska få en hård skorpa och fluffigt inre, och är bakat på surdeg oftast. Jag tycker att min ciabattabröd blev ganska god utan att jag behövde knåda.

4 st

1,5 h

Ingredienser:
 • ca 15 g färsk jäst ( av 50 g) eller 2 tsk torr jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 1 msk olivolja
 • 9-10 dl vetemjöl special eller vanlig
 • 1 msk salt
 • 1 tsk honung eller strösocker
 Gör såhär:
 1. På kvällen: Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i  olja och salt. Häll i  hälften vetemjöl och blanda in, med en  trädslev. Tillsätt sedan resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg.
 2. Täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1 tim. Ställ sedan bunken in i kylen över natten minst 10 tim.
 3.  På morgonen: Värn upp ugnen på  225 grader.
 4. Släpp  upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan gör  till en rektangel ca 2 cm tjock och skär till ca 4 st ciabattabröd eller  så stora bitar man önskar. Lägg över på  plåten kläd med bakplåtspapper ( strö på även mjöl på bakplåtspapper)  strö sedan över lite mjöl eller mannagryn på på brödet.
 5. Grädda mitt i ugnen  på 225 grader i ca 18-20  minuter, eller tills bröden fått en gyllenbrun färg. Släng in två st. isbitar i botten av ugnen när du sätter in bröden. ( is använder man för att få en saftig bröd och brödet får en härlig skorpa) . Låt svalna på plåten.
  Njut medan brödet är fortfarande  varm och härlig.

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.