Focaccia med fetaost

JULI 29, 2020

Lepinja är en mjuk och luftiga bröd från Balkan som serveras antingen med cevapcici eller ”pljeskavica” men passar till det mesta. Dela brödet i mitten och fyll med det du tycker är gott.  

Brödet är så enkel att baka, på ca 1,5 timme har du nybakat bröd och blir det över går jättebra att frysa in.

7-8 st

1,5 h

Ingredienser: 
  • 30 g färsk jäst
  • 1 dl matolja
  • 1 msk socker 
  • 2,5  dl fingervarmt vatten
  • 2,5 dl fingervarmt mjölk 
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen med degvätska. Blanda ner socker, olja och hälft av vetemjölet. 
  2. Arbeta degen i en bakmaskin eller för hand.
  3. Tillsätt salt och resten av mjölet, lite åt gången sluta när degen känns fortfarande lite kladdig. Degen ska knådas i ca 10 min i bakmaskin, lite länge om du baka degen för hand eller tills degen börjar släppa från bunkens kanter. ( Tänk på att inte överdosering med mjöl, hellre  för lite mjöl än för mycket, överdosering av mjöl ger torr bröd).
  4. Ta lite olja på händer gnugga runt degen. Täckt bunke med plastfolie och låt jäsa i 20 min. 
  5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela till  7 st lika stora delar.
  6. Forma till bollar. Platta ut med med händerna till runda kakor. Lägg bröden på en bakplåt med en bra marginal i mellan. Strö över lite extra mjöl påt och låt jäsa 30-40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader (se till att ugnen är riktigt varm innan brödet ska gräddas).
  8. Gör några rutor (mönster) på brödets ovanpå med en kniv. Grädda i ca 12-14 minuter. Låt dem svalna på plåten med en bakduk.
 

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.