Vanilj & Kardemummabullar

 

Saftiga och smakrika bullar med mycket smak av kardemumma.

Tips- För att få bullarna riktigt saftiga. Då ska du inte smälta smöret utan den ska vara rumstempererat. En annan sak du ska tänka på, att inte lägga allt mjöl på en gång. Arbeta in lite i taget för att olika sorters mjöl suger upp vätska olika mycket. 

Gräddningstiden kan variera beroende på ugnstyp du har. Så ta ut bullar när dom har fått en härlig gyllenbrun färg.

Ca 20 st. bullar

Du behöver

  • 30 g  färsk jäst, för söta degar
  • 5 dl mjölk, rumsvarmt 
  • 10 -11 dl vetemjöl  (jag har använd special)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 150 g smör, rumstempererat 
  • 1 dl strösocker
  •  1 ägg
Vaniljfyllning:
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk stött kardemumma
Sockerlag:
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vaviljsocker    
Gör så här:
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Rör ut jästen i litet av degvätskan i en bunke och rör ner  den mortlade kardemumman i mjölken häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt salt, ägget  och socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Tillsätt sedan lite i tagen av smöret och arbeta in den.
  3. Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
  5. Fyllningen:Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (viktig att smöret är riktigt mjuk). 

  6. Kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock. Bred ut fyllningen jämt över degen och vik sedan degen  två gånger på längden och skär i 15-20 strimlor. Skär sedan remsor i mitten fast inte  hela vägen. (se video). Snurra remsor åt varsitt håll och snurra runt dina fingrar. Fäst remsan ner ändarna under bullen.
  7. Lägg bullen på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, det beror på hur varm du har i ditt kök.
  8. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och låt sedan svalna.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda bullarna i mitten av ungen i 10-12 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Ta ut och pensla med sockerlag medan bullar är fortfarande varma och strö lite nymalen kardemumma och socker över toppen. Låt bullar svalna på plåten.

Senaste recept

Kanelbullar i långpanna

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube kanelbullar långpannan  Saftiga och fantastiskt goda kanelbullar långpannan  ”Amerikansk style”  kallas Cinnamon roll – som görs i långpanna och täcks med

Läs mer »

Hallonmuffins med vit choklad

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Hallonmuffins med vit Hallomuffins med vit choklad. Super saftiga och goda.    10 st stora muffins Ingredienser 3,5 dl vetemjöl 3 ägg 1,5 dl

Läs mer »

Pitabröd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Pitabröd Brödet har många namn som lepinja, lepine, eller pitabröd som många av oss känner till ”kebab med bröd”. Hur som

Läs mer »

Burek på Balkas vis

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Burek med fetaost Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och

Läs mer »

Chokladpudding

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Chokladpudding Krämig, len och god chokladpudding. Enkelt att gör och god dessert som kan förberedas och stå i kylen kvällen innan

Läs mer »

Kyckling med risnudlar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Kyckling med risnudlar Kyckling med risnudlar och massa grönsaker. Så enkelt  lagar du en riktigt god asiatisk kycklingrätt, med lite hetta

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök